X

Korzyści, szkody i stosowanie oleju Ylang Ylang

Korzyści z oleju Ylang ylang zostały zbadane dość często w ostatnim czasie. Ylang ylang (Cananga odorata), z którego pochodzi olej, jest rośliną tropikalną pochodzącą z południowo-wschodniej Azji. Olejek eteryczny jest otrzymywany z żółtych kwiatów rośliny poprzez destylację parową. Ma słodki kwiatowy zapach, który jest szeroko stosowany w wielu produktach kosmetycznych, w tym perfum i substancji aromatycznych. Zwykle używa Ylang ylang olejku eterycznego w leczeniu różnych chorób, takich jak bóle głowy, zaburzenia trawienia, dna moczanowa, a nawet malarii. Różne badania zostały również przeprowadzone na korzyści zdrowotne tego oleju. Badania pokazują, że olej może mieć właściwości przeciwlękowe, przeciwbakteryjne i hipotensyjne. W tym artykule przyjrzymy się im szczegółowo.

Korzyści z oleju Ylang Ylang

Korzyści z oleju Ylang ylang i chorób, dla których jest dobry, są krótko następujące:

  • To może pomóc zmniejszyć lęk.
  • Ma właściwości przeciwbakteryjne.
  • To może pomóc obniżyć ciśnienie krwi.
  • Może mieć działanie przeciwzapalne.
  • Może pomóc wyleczyć ranę.
  • Może działać jako afrodyzjak.              
  • Może pomóc w leczeniu reumatyzm i dny moczanowej.
  • Może pomóc w walce z malarią.
  • Może poprawić zdrowie skóry i włosów.
  • Może pomóc rozluźnić mięśnie pęcherza moczowego.

Jeśli chcesz, szczegółowo korzyści z ylang ylang oleju i ziół, które dajemy w substancjach powyżej, pod pozycjami.

Korzyści z Ylang Ylang Oil na stres i lęk upośledzony

Badania wykazały, że ten olejek ma działanie kojące i pomaga zmniejszyć lęk i zwiększyć poczucie własnej wartości. Inne badania wykazały, że olej ylang ylang łagodzi stres i pomaga zmniejszyć depresję. Ylang ylang olej może mieć również wpływ na funkcje poznawcze. Chociaż badania są ograniczone, zaobserwowano, że olej ylang ylang zwiększa spokój. Jednak u niektórych pacjentów stwierdzono również zmniejszenie pamięci przez niektórych pacjentów, olej z ylang ylang.

Korzyści z Ylang Ylang Oil do ciśnienia krwi

Ylang ylang olejek eteryczny, po wchłonięciu przez skórę, może pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Tłuszcz może pomóc w leczeniu nadciśnienia tętniczego. Badania na grupie eksperymentów, które wdychały mieszankę oleju Ylang ylang i niektórych innych olejków eterycznych znaleźć niższy poziom stresu i ciśnienia krwi. W innym badaniu stwierdzono, że aromat tłuszczu ylang ylang obniżony zarówno skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi poziom.

Korzyści z Ylang Ylang Oil do skóry i włosów

Tradycyjnie, ylang ylang jest stosowany w leczeniu trądziku w pielęgnacji skóry. 2. Chociaż dowody naukowe są ograniczone, olej ylang ylang został użyty w wielu kosmetycznych produktów do pielęgnacji skóry. Olej jest powszechną substancją występującą w wielu komercyjnych produktach do pielęgnacji skóry i włosów. Jest stosowany w kremach, perfumach, olejkach do masażu i kremach nawilżającym.

Twierdzi się, że ma działanie nawilżające na suchą skórę i poprawia regenerację komórek skóry. Olej może również zmniejszyć drobne linie i zmarszczki. Może promować zdrową skórę głowy z aromaterapii. Może odmłodzić skórę głowy i potencjalnie zmniejszyć wypadanie włosów. Tradycyjnie, olej był używany do właściwości anty-sebum. Jednak, nie ma badań, aby to udowodnić.

Ylang Ylang Olej Zastosowań

Olej Ylang ylang, który ma wiele przydatnych właściwości, może być stosowany w następujących obszarach:

  • Może być stosowany jako środek owadobójczy. Szczegółowe informacje na temat innych roślin, które mogą być stosowane jako środki owadobójcze, można znaleźć w naszym artykule Co to są odstraszające komary oleje roślinne i mieszanki, Jak je przygotować.
  • Może być preferowany jako olejek do masażu anti-aging.
  • Może być stosowany do relaksującej kąpieli.
  • Może być stosowany w domowych kremach nawilżających.
  • Można go dodać do odżywek.
  • Może być stosowany jako afrodyzjak.

Większość olejków eterycznych są w silnej formie skoncentrowanej. Dlatego rozcieńczenie ich olejami nośnych jest ważne przed zastosowaniem. Olej Ylang ylang jest zwykle stosowany w dyfuzory aromaterapii. Jego aromat można również wdychać z butelki. Aby przetestować wrażliwość alergiczną, należy obserwować ten olej, nakładając go na niewielki obszar.

Ile oleju Ylang Ylang należy stosować dziennie?

Nie ma naukowego przewodnika do odpowiedniej dawki oleju Ylang ylang. To zależy od wielu zmiennych, w tym wieku osoby i podstawowych schorzeń. Jednak, ustalono, że szacowane spożycie (0.0001 mg / kg / dzień) do celów aromatycznych w żywności jest bezpieczny. Ale nawet ta ilość tłuszczu może powodować negatywne skutki u niektórych osób.

Ylang Ylanga Olej szkodzi i skutki uboczne

Podczas gdy wielu ekspertów twierdzi, że olej ten jest zwykle bezpieczny, Niektóre studia przypadków donoszą, że olej ylang ylang może powodować podrażnienie skóry u osób. Olej ylang ylang zawiera izoögenol. Związek ten jest zdefiniowany jako alergen kontaktowy. Może powodować podrażnienie skóry i kontaktowe zapalenie skóry.

Ostatnie słowa o korzyściach i szkodliwości oleju Ylang Ylanga

Ylang ylang olejek eteryczny jest powszechnie stosowany w aromaterapii ze względu na jego relaksujące i poprawiające nastrój właściwości. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i gojenie się ran. Tradycyjnie, stosuje się w leczeniu skóry trądzikowej i poprawy jakości włosów. Jest stosowany w produktach do pielęgnacji skóry, perfumach, świecach i żywności ze względu na subtelny egzotyczny zapach. Jednak, tłuszcz może powodować alergie u niektórych osób. Niektóre substancje zawarte w oleju Ylang ylang mogą powodować kontaktowe zapalenie skóry. Pamiętaj, aby skonsultować się z lekarzem przed użyciem.

Często zadawane pytania na temat korzyści i skutków ubocznych oleju Ylang Ylanga

Oto kilka często zadawanych pytań i odpowiedzi na temat korzyści zdrowotnych, szkód, problemów zdrowotnych i zastosowań oleju ylang ylang, który jest stosowany w wielu obszarach, od masażu do pielęgnacji włosów.

Jaki olej idzie dobrze z Ylang ylang?

Ylang ylang dobrze miesza się z lawendą, jaśminem, różą, bergamotki i płytkimi olejami.

Jak pachnie Ylang ylang?

Ma słodki, owocowy i kwiatowy zapach.

Jak używać oleju ylang ylang do snu?

Dodaj kilka kropli oleju ylang ylang do ekspresu parowego, aby stworzyć środowisko przyjazne dla snu. Można również dodać inne olejki eteryczne, które chcesz. Zapach tego oleju pomoże Ci dobrze się wyspać.

Czy ylang ylang jest przydatne w leczeniu trądziku?

Tak, donoszono, że olej ylang ylang może hamować wzrost bakterii, które powodują powstawanie trądziku. Olej ma właściwości przeciwbakteryjne.

Czy olej Ylang ylang do picia?

Informacje na ten temat są ograniczone. Większość olejków eterycznych nie są zalecane do spożycia doustnego. Jednak, ylang ylang został użyty jako substancja aromatyczna w niektórych produktach spożywczych. Skonsultować się z lekarzem przed planowaniem pić olej.

Źródła