X

Ylang Ylang yağının faydaları, zərərləri və istifadəsi

Ylang ylang yağının faydaları son zamanlar çox tez-tez tədqiq edilir. Neftin alındığı Ylang ylang (Cananga odorata) cənub-şərqi Asiyaya aid tropik bitkidir. Efir yağı buxar distilləsi vasitəsilə bitkinin sarı çiçəklərindən alınır. Şirin çiçək qoxusuna malikdir. Bir çox kosmetik məhsullarda, o cümlədən ətir və aroma maddələrində geniş istifadə olunur. Adətən baş ağrısı, həzm sıxıntısı, qot və hətta malyariya kimi müxtəlif xəstəliklərin müalicəsində Ylang ylang efir yağı istifadə olunur. Bu yağın sağlamlığa faydaları ilə bağlı da müxtəlif tədqiqatlar aparılmışdır. Tədqiqatlar göstərir ki, yağ anti-anxiolitik, antimikrob və hipotenziv xüsusiyyətlərə malik ola bilər. Bu məqalədə onlara ətraflı nəzər salacağıq.

Ylang Ylang yağının faydaları

Ylang ylang yağının faydaları və onun üçün faydalı olan xəstəliklər qısa olaraq aşağıdakılardır:

  • Bu, narahatçılığı azaltmağa kömək edir.
  • Antimikrob xassələrə malikdir.
  • Bu, qan təzyiqinin aşağı düşməsinə kömək edə bilər.
  • Iltihab əleyhinə təsirlərə malik ola bilər.
  • Yaranın sağalda bilər.
  • Afrodizyak kimi fəaliyyət göstərə bilər.              
  • Revmatizm və qotun müalicəsində kömək edə bilər.
  • Malyariya ilə mübarizə aparmağa kömək edir.
  • Dəri və saç sağlamlığını yaxşılaşdıra bilər.
  • Mədə əzələlərini rahatlada bilər.

İstəsəniz, yuxarıdakı maddələrdə verdiyimiz ylang ylang yağı və otunun faydalarını başlıqlar altında ətraflı izah edək.

Stress və narahatlıq üçün Ylang Ylang yağının faydaları Zəifləmiş

Aparılan araşdırma göstərib ki, bu efir yağı rahatləşdirici təsirə malikdir və narahatçılığı azaltmağa və özünəhörmət hissini artırmağa kömək edir. Başqa bir araşdırma göstərib ki, ylang ylang yağı stressi aradan qaldırır və depressiyanı azaltmağa kömək edir. Ylang ylang yağı koqnitiv funksiyalara da təsir edə bilər. Tədqiqatlar məhdud olsa da, ylang ylang yağının serenitet artırdığı müşahidə edilmişdir. Lakin bəzi xəstələrdə yaddaşı azaltmaq üçün ylang ylang yağı da aşkar edilmişdir.

Ylang Ylang yağının qan təzyiqinə faydası

Ylang ylang efir yağı, dəri tərəfindən udulanda, qan təzyiqinin aşağı düşməsinə kömək edir. Piy hipertoniyanı idarə etməkdə kömək edə bilər. Ylang ylang yağının və bəzi digər zəruri yağların qarışığını inhal edən bir qrup təcrübə üzərində aparılan araşdırmada stress və qan təzyiqinin aşağı olduğu müəyyən edilmişdir. Başqa bir araşdırmada isə ylang ylang piyinin aromasının həm systolik, həm də diastolik qan təzyiqi səviyyəsini aşağı saldığı müəyyən edilmişdir.

Ylang Ylang yağının dəriyə və saçlara faydaları

Ənənəvi olaraq ylang ylang dəriyə qulluqda akne müalicəsində istifadə olunur. Məlumdur ki, aknenin əmələ gəlməsinə cavabdeh olan bakteriyaların fəaliyyətinə inhibitorluq edir. Elmi sübutlar az olsa da, ylang ylang yağı bir çox kosmetik dəriyə qulluq məhsullarında istifadə edilmişdir. Yağ bir çox ticari dəri və saçlara qulluq məhsullarında rast gəlinən bir maddədir. Kremlər, ətirlər, masaj yağları və nəmləndirici kremlərdə istifadə olunur.

İddialara görə, quru dəriyə nəmləndirici təsir göstərir və dəri hüceyrələrinin regenerasiyasını yaxşılaşdırır. Neft həmçinin zərif xətləri və qırışları da azalda bilər. O, aromaterapiya ilə sağlam baş dərisini inkişaf etdirə bilər. Baş dərisini yenilənə və saç tökülməsini azalda bilər. Ənənəvi olaraq yağ anti-sebum xassələri üçün istifadə edilirdi. Lakin bunu sübut etmək üçün heç bir tədqiqat aparılmır.

Ylang Ylang Yağı İstifadə Edir

Bir çox faydalı xüsusiyyətlərə malik olan Ylang ylang yağı aşağıdakı sahələrdə istifadə edilə bilər:

  • İnsektisid kimi istifadə oluna bilər. Siz insektisid kimi istifadə edilə biləcək digər bitkilər haqqında ətraflı məlumatı bizim məqaləmizdə əldə edə bilərsiniz. Bu nədir Mosquito Repellent Bitki Yağları və Qarışıqları, Onları Necə Hazırlamaq olar?
  • Yaşlanma əleyhinə masaj yağı kimi üstünlük verilə bilər.
  • Rahatlaşdırıcı vanna suyu hazırlamaq üçün istifadə edilə bilər.
  • Ev şəraitində nəmləndirici kremlərdə istifadə oluna bilər.
  • Kondisionerlərə əlavə oluna bilər.
  • Afrodizyak kimi istifadə oluna bilər.

Efir yağlarının əksəriyyəti güclü konsentrləşmiş formada olur. Buna görə də onları daşıyıcı yağlarla dilbərləmək tətbiqdən əvvəl vacibdir. Ylang ylang yağı adətən aromaterapiya diffuzerlərində istifadə olunur. Onun ətrini şüşədən də inhal etmək olar. Allergik həssaslığı yoxlamaq üçün bu yağı kiçik bir sahəyə tətbiq edərək müşahidə etmək lazımdır.

Gündə Ylang Ylang yağından nə qədər istifadə etmək lazımdır?

Ylang ylang yağının müvafiq dozası üzrə elmi bələdçi yoxdur. Bu, bir çox dəyişənlərdən, o cümlədən insanın yaşından və əsas tibbi şərtlərdən asılıdır. Lakin müəyyən edilmişdir ki, ərzaqlarda dad məqsədi ilə təxmini istehlak (0,0001 mq / kq / gün) təhlükəsizdir. Amma hətta bu miqdarda piy bəzi insanlarda mənfi təsirlər yarada bilər.

Ylang Ylanga Yağ Zərərləri və Yan Təsirləri

Bir çox mütəxəssislər bu yağın bir qayda olaraq təhlükəsiz olduğunu desələr də, bəzi hallarda aparılan araşdırmalar nəticəsində məlum olub ki, ylang ylang yağı təbaslərdə dərinin qıcıqlanmasına səbəb ola bilər. Ylang ylang yağının tərkibində ioögenol vardır. Bu birləşmə kontakt allergen kimi müəyyən edilir. Dərinin qıcıqlanmasına və kontakt dermatitinə səbəb ola bilər.

Ylang Ylanqa yağının faydaları və zərərləri haqqında son sözlər

Ylang ylang efir yağı, rahatlaşdırıcı və əhval-ruhiyyəni artıran xüsusiyyətləri sayəsində aromaterapiyada geniş istifadə olunur. Antimikrob, iltihab əleyhinə və yaraların sağalma xüsusiyyətinə malikdir. Ənənəvi olaraq, akne meyilli dərinin müalicəsində və saç keyfiyyətinin yaxşılaşdırılmasında istifadə edilmişdir. Dəriyə qulluq məhsullarında, ətirlərdə, şamlarda və qidada onun gizli ekzotik qoxusu üçün istifadə olunur. Lakin piy bəzi insanlarda allergiyaya səbəb ola bilər. Ylang ylang yağının bəzi maddələri kontakt dermatitinə səbəb ola bilər. İstifadə etməzdən əvvəl mütləq həkimə müraciət edin.

Ylang Ylanqa yağının faydaları və yan təsirləri haqqında tez-tez verilən suallar

Masajdan saça qulluqdan bir çox sahədə istifadə edilən ylang ylang yağının sağlamlığa faydaları, zərərləri, sağlamlıq problemləri və istifadəsi ilə bağlı tez-tez verilən bəzi suallar və cavablar təqdim olunur.

Ylang ylang ilə hansı yağ yaxşı gedir?

Ylang ylang lavanda, jasmin, gül, berqamot və dərin yağlarla yaxşı qarışdırılır.

Ylang ylang qoxusu necə olur?

Şirin, meyvəli və çiçəkli qoxuya malikdir.

Yuxu üçün ylang ylang yağını necə istifadə etmək lazımdır?

Yuxu üçün əlverişli mühit yaratmaq üçün buxar istehsalçısına bir neçə damcı ylang ylang yağı əlavə edin. İstədiyiniz digər efir yağını da əlavə edə bilərsiniz. Bu yağın qoxusu sizə gecəniz xeyrə yatmağa kömək edəcək.

ylang ylang akne müalicəsi üçün faydalıdır?

Bəli, məlum olub ki, ylang ylang yağı akne əmələ gəlməsinə səbəb olan bakteriyaların böyüməsinə inhibitor ola bilər. Yağ antimikrob xassələrə malikdir.

Ylang ylang yağı içməkdirmi?

Bu barədə məlumat məhduddur. Əksər efir yağları ağız qəbulu üçün məsləhət görülmür. Lakin ylang ylang bəzi qidalarda aromatik maddə kimi istifadə edilmişdir. Yağı içməyi planlaşdırmazdan əvvəl həkimlə məsləhətləşin.

Mənbə