Prednosti, štete i upotreba ulja Ylang Ylang

Prednosti ulja Ylang ylang su istraћivane dosta иesto u novije vrijeme. Ylang ylang (Cananga odorata), iz kojeg se dobija ulje, tropska je biljka iz jugoistočne Azije. Esencijalno ulje se dobija od žutih cvjetova biljke kroz parnu destilaciju. Ima slatki cvjetni miris, koji se naširoko koristi u mnogim kozmetičkim proizvodima, uključujući parfeme i aroma supstance. Obično koristi Ylang ylang esencijalno ulje za liječenje raznih bolesti kao što su glavobolje, probavna nevolja, giht pa čak i malarija. Sprovedene su i razne studije o zdravstvenim prednostima ovog ulja. Istraživanja pokazuju da ulje može imati anti anksiolitička, antimikrobna i hipotenzivna svojstva. U ovom članku ćemo ih detaljno pogledati.

Prednosti ulja Ylang Ylang

Prednosti ulja Ylang ylang i bolesti za koje je dobro su ukratko kako slijedi:

 • Može pomoći da se smanji tjeskobu.
 • Ima antimikrobna svojstva.
 • Možda pomogne sniziti krvni pritisak.
 • Možda ima anti-upalne efekte.
 • Može pomoći da se zaliječi rana.
 • Može djelovati kao afrodizijak.              
 • Može pomoći u liječenju reumatizma i gihta.
 • Može pomoći u borbi protiv malarije.
 • Može poboljšati zdravlje kože i kose.
 • Može pomoći u opuštanju mišića mjehura.

Ako želite, neka je detalj prednosti ylang ylang ulje i bilja, koje dajemo u tvari iznad, pod glavama.

Prednosti Ylang Ylang Ulja za stres i anksioznu umanjenu

Studija je pokazala da ovo esencijalno ulje ima umirajuće dejstvo i pomaže u smanjenju tjeskobe i povećanju samopouzdanja. Još jedna studija pokazala je da ulje ylang ylang-a olakšava stres i pomaže u smanjenju depresije. Ylang ylang ulje također može uticati na kognitivne funkcije. Iako je istraživanje ograničeno, primjeæeno je da ulje ylang ylanga poveæava vedrenost. Međutim, kod nekih pacijenata, pronađeno je i ylang ylang ulje da bi se smanjila memorija.

Prednosti ulja Ylang Ylang na krvni pritisak

Ylang ylang esencijalno ulje, kada ga apsorbira koža, može pomoći sniziti krvni tlak. Mast može pomoći u upravljanju hipertenzijom. Studija o grupi eksperimenata koji su udahli spoj ulja Ylang Ylang i još nekih esencijalnih ulja pronašli su niže nivoe stresa i krvnog tlaka. Još jedna studija je otkrila da je aroma ylang ylang masti snižavala i sistolički i dijastolički nivo krvnog tlaka.

Prednosti ulja Ylang Ylang za kožu i kosu

Tradicionalno, ylang ylang se koristi za liječenje akni u negu kože. Poznato je da inhibira aktivnost bakterija odgovornih za formiranje akni. Iako su naučni dokazi oskudni, ylang ylang ulje je korišteno u mnogim kozmetičkim proizvodima za njegu kože. Ulje je uobičajena supstanca koja se može naći u mnogim komercijalnim proizvodima za njegu kože i kose. Koristi se u kremama, parfemima, uljima za masažu i ovlažujućim kremama.

Tvrdi se da ima vlagujući učinak na suhu kožu i poboljšava regeneraciju ćelija kože. Ulje također može smanjiti fine linije i bore. Može promicati zdrav skalp sa aromaterapijom. Može pomladiti vlasište i potencijalno smanjiti gubitak kose. Tradicionalno, ulje se koristilo za anti-sebum svojstva. Međutim, nema istraživanja koja bi to dokazala.

Ylang Ylang Oil Uses

Ylang ylang ulje, koje ima mnoga korisna svojstva, može se koristiti u sljedećim područjima:

 • Može se koristiti kao insekticid. Detaljne informacije o drugim biljkama koje se mogu koristiti kao insekticidi možete dobiti u našem članku Šta su komarac Odbijajuća biljna ulja i smjese, Kako ih pripremiti.
 • Može se preferirati kao ulje za masažu protiv starenja.
 • Može se koristiti za napraviti opuštajuću vodu za kupanje.
 • Može se koristiti u domaćim kremama za vlagu.
 • Može se dodati regeneratorima.
 • Može se koristiti kao afrodizijak.

Većina esencijalnih ulja je u jako koncentriranom obliku. Stoga ih je prije primjene važno razlućivati uljima nosača. Ylang ylang ulje se obično koristi u aromaterapija difuzers. Njena aroma se također može udihati iz boce. Da biste testirali alergijsku osjetljivost, trebate promatrati ovo ulje primjenom na malo područje.

Koliko Ylang Ylang Oila treba koristiti po danu?

Nema naučnog vodiča za odgovarajuću dozu ulja Ylang Ylang. Zavisi od mnogih varijabli, uključujući starost osobe i uvjete bolesti. Međutim, utvrđeno je da je procijenjena potrošnja (0.0001 mg / kg / dan) za potrebe okusa u hrani sigurna. Ali čak i ova količina masti može izazvati negativne efekte kod nekih ljudi.

Ylang Ylanga Oil Harms i nuspojave

Iako mnogi stručnjaci kažu da je ovo ulje normalno sigurno, neke studije slučaja su izvijestile da ulje ylang ylang može izazvati iritaciju kože kod ispitanika. Ylang ylang ulje sadrži izoögenol. Ovaj spoj je definisan kao kontaktni alergen. Može izazvati iritaciju kože i kontaktni dermatitis.

Last Words About the Benefits and Harms of Ylang Ylanga Oil

Ylang ylang esencijalno ulje se popularno koristi u aromaterapiji zbog svojih opuštajućih i raspoloženih svojstava. Ima antimikrobna, anti-upalna i svojstva zaceljenja rana. Tradicionalno, koristi se za liječenje kože sklone aknama i poboljšanje kvalitete kose. Koristi se u proizvodima za njegu kože, parfemima, svijećama i hrani za suptilan egzotični miris. Međutim, mast može izazvati alergije kod nekih ljudi. Neke supstance u Ylang ylang ulju mogu izazvati kontaktni dermatitis. Svakako se posavijesti s liječnikom prije upotrebe.

Često postavljana pitanja o prednostima i nuspojavama ulja Ylang Ylanga

Evo nekih često postavljanih pitanja i odgovora o zdravstvenim prednostima, štetama, zdravstvenim problemima i upotrebama ulja ylang ylang, koje se koristi u mnogim područjima od masaže do nege kose.

Koje ulje ide dobro sa Ylang ylangom?

Ylang ylang dobro se miješa sa lavande, jasmina, ruže, bergamota i plitkih ulja.

Kako miriše Ylang Ylang?

Ima sladak, voćni i cvjetni miris.

Kako koristiti ylang ylang ulje za spavanje?

Dodajte nekoliko kapi ulja ylang ylang u parni tvorac kako bi stvorili okruženje koje je prijatno za spavanje. Možete dodati i bilo koje drugo esencijalno ulje koje želite. Miris ovog ulja će ti pomoći da se dobro naspavaš.

Da li je ylang ylang koristan za liječenje akni?

Da, prijavljeno je da ylang ylang ulje može inhibirati rast bakterija koje uzrokuju formiranje akni. Ulje ima antimikrobna svojstva.

Da li se Ylang ylang ulje pije?

Informacije o ovome su ograničene. Većina esencijalnih ulja se ne preporučuje za oralni unos. Međutim, ylang ylang je korišten kao aromatična supstanca u nekim namirnicama. Savjetujte se sa svojim liječnikom prije nego što planirate piti ulje.

Izvor