Zašto oporavljati ljude test pozitivan na Covid-19 Opet?

Pitanje zašto je Test Covid-19 ponovo pozitivan kod onih koji se oporavljaju podignuto je posljednjih dana s vijestima o onima koji su nakon oporavka od bolesti vratili pozitivne rezultate. Bilo je slučajeva u mnogim zemljama, ne samo u Turskoj, gdje su pacijenti bili pozitivni na COVID 19 nakon potpunog oporavka od te bolesti. U takvim slučajevima, neki od ovih pacijenata su ponovo u karanteni. Ali zašto se ovo događa? Postoji objašnjenje za nauku.

Zašto oporavljati ljude test pozitivan na Covid-19 Opet?

Prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, pacijenti koji se klinički oporavljaju trebaju testirati dva puta na virus korone. Izloženost osobe novoj vrsti virusa korone može se otkriti po dvije metode – testiranjem prisutnosti virusa u tijelu ili prisustvom antitijela koje naše tijelo oslobađa u borbi protiv virusa. Drugi test se naziva i brzi ili serološki test. Koristi se samo tjedan dana nakon što je osoba zaražena virusom. Ovo je vrijeme koje tijelo treba da proizvede antitijela koja se kasnije pojavljuju u našim uzorcima krvi.

Stoga, ako je osoba testirana na testiranje antitijela u bilo koje vrijeme prije perioda inkubacije, rezultati testa će biti negativni. Serološki testovi su korisni za provođenje testova u velikom obimu i procjenu širenja bolesti u klasteru ili zajednici. Rezultati su korisni u dizajniranju modela za procjenu putanje proliferacije.

Zašto neki pacijenti test pozitivan na Covid-19 opet nakon preživljavanja bolesti?

Ako je u prikupljenom uzorku mrtav virus, mogao bi biti ovaj. Patogen se ne može kulturati unutar laboratorija, ali test može ukazivati na njegovo prisustvo na baru prikupljenom za pregled. Stoga, pacijent može dati negativan test u drugoj sedmici bolesti i onda ponovo dati pozitivan test.

RT-PCR test

SSO, s druge strane, preporučuje reverzno transkriptazno-polimerazno lančanu reakciju (RT-PCR), najčešće korišteni verifikarni test za identifikaciju slučajeva COVID-19. Ovaj test čita prisustvo RNK u ispljuvaku ili brisa uzetih iz nosa, grla ili donjeg dišnog organa kako bi se utvrdilo da li je pacijent nosilac. RT-PCR je precizniji test, pošto se pri otkrivanju virusa, nukleična kiselina pojačava mnogo puta kako bi se detektovala prisutnost mikroba. Otkrivanje u prvoj sedmici je bolje uraditi pomoću RT-PCR testiranja. Međutim, ponekad, ovaj test možda neće otkriti prisustvo virusa. Rt-PCR testiranje može dati netočno rezultate za tri od 10 pacijenata. Šta je dobro za koronavirus ako želiš? Članak Lijekovi za Covid-19 možete pročitati i kod kuće, Prirodni biljni tretman.

Izvor