Da li šteta jedenja češnjaka tokom trudnoće uzrokuje pobačaj?

Pitanja kao što su koje su štete jedenja češnjaka tokom trudnoće su među pitanjima o čemu su očekivane majke radoznale. Koliko češnjaka trebate pojesti tokom trudnoće? Koje su prednosti i nuspojave jedenja češnjaka tokom trudnoće? Istražili smo odgovore na pitanja za vas.

Kakve su štete jesti češnjak tokom trudnoće?

Konzumiranje češnjaka tokom trudnoće može imati neke nuspojave, ali jedenje češnjaka u vašoj odluci i na uravnotežen način ne čini nikakvu štetu tokom trudnoće. Međutim, možda ćete iskusiti neke neugodne posljedice, pogotovo ako konzumirate puno češnjaka u drugom i trećem tromesečju trudnoće. Stoga se svakako trebate posavijeti sa svojim liječnikom o količini češnjaka koju možete jesti tijekom trudnoće.

Koliko češnjaka se može pojesti tokom trudnoće?

Općenito tokom trudnoće, možete sigurno jesti dva do četiri češnjaka svaki dan. To znači oko 600-1.200 mg ekstrakta češnjaka, 0,03-0,12 ml esencijalnog ulja češnjaka, 5 ml češnjaka. Možete uzeti i dopunski pilule dobivene od 400 mg ekstrakta češnjaka ne više od tri puta dnevno. Ali pokušajte da ne koristite veštačke pilule sa češnjakom i ekstrakte češnjaka u flaširanom češnjaku za svaki slučaj.

Prednosti jedenja češnjaka tokom trudnoće

Češnjak za svakoga ima mnoge zdravstvene prednosti, ali ove pogodnosti postaju još više izgovarane tokom trudnoće. Neke prednosti češnjaka za naše tijelo općenito su:

  • Češnjak smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska. Visoki krvni pritisak ili preeklampsija je nešto od nje pati jedna od deset trudnica. Konzumirajući češnjak, možete smanjiti rizik od visokog krvnog tlaka i visokog nivoa proteina u mokraći.
  • Jedenje češnjaka može povećati težinu bebe. Istraživanja pokazuju da ako jedete češnjak, vaša beba je mnogo manje ovlašćujuća da se rodi podgoj ili preuranjeno, s obzirom da ne sadrži češnjak u vašoj ishrani. Eksperimenti također pokazuju da ekstrakt češnjaka stimulira rast placentalnih ćelija.
  • Češnjak pozitivno utiče na srčane probleme i nivo holesterola. Alisin koji se nađe u češnjaku smanjuje nivo holesterola i ne dozvoljava mu da se uzdigne iznad normi. Djeluje i kao tanjiva krv koja pomaže u sprječavanju moždanog udara ili srčanog udara.
  • Ako redovno jedete češnjak, može vas zaštititi od određenih vrsta raka, posebno raka debelog crijeva. Jedenje luka, šivaka i češnjaka može uveliko smanjiti rizik od raka želuca i jednjaka, potvrdili su naučnici.
  • Češnjak ti može pojačati imunološki sistem. Poznato je da jedenje češnjaka može spriječiti gripu, prehlade i druge slične oboljeve. Ovo je posebno važno ne samo za vaše zdravlje, već i za zdravlje male bebe koja raste u vama.
  • Alicin u češnjaku vam može pomoći u borbi protiv bakterijskih infekcija. Mikroelement koji smo ranije spomenuli ima anti-gljivična svojstva alicina.
  • Jedenje češnjaka može spriječiti gubitak kose. Neki trudnice pate od gubitka kose tokom trudnoće. Ako želiš zaštititi kosu, samo pojedi malo češnjaka.

Štete i nuspojave jedenja češnjaka tokom trudnoće

Kao i mnoge dobre stvari u životu, kada se konzumira pretjerano i nesvjesno, češnjak ima štetne nuspojave. Kao što smo već spomenuli među prednostima češnjaka, češnjak vam može procijenjiti krv. Međutim, u nekim slučajevima ovo nije dobra stvar. Još jedna stvar koju trebate znati je da dodaci češnjaku mogu reagirati sa inzulinom, kao i nekim antikoagulantnim lijekovima. Ako jedeš previše češnjaka, već riskiraš da poremetiš svoj bespomoćni probavni sistem. To može dovesti do problema sa želucem tokom trudnoće, što definitivno nije nešto što želite.

Da li je štetno jesti češnjak na praznom stomaku tokom trudnoće?

Jedno od pitanja o konzumiranju češnjaka tokom trudnoće je da li će konzumiranje češnjaka na prazan želudac biti štetno. Nema dokazane štete u gutanju ili jedenju češnjaka na prazan želudac tokom trudnoće, sve dok se ne pretjeruje. Međutim, ako ste u opasnosti od dijabetesa ili krvarenja, ograničite konzumiranje češnjaka što je više moguće dok ste trudni, ili se posavijetite sa svojim liječnikom.

Da li jedenje češnjaka tokom trudnoće izaziva pobačaj?

Još jedna uobičajena briga o konzumiranju češnjaka tokom trudnoće je da li češnjak može izazvati pobačaj. Češnjak to zapravo može, s obzirom na njegove moguće nuspojave. Ali za to je potrebno konzumirati prilično veliku količinu češnjaka. Stoga bi bio najlogičniji izbor da se ne konzumira više od jednog ili dva češnjaka kako bi se imala zdrava trudnoća. Prednosti i šteta gutanja češnjaka na prazan želudac i prednosti i štete od češnjaka: Šta je dobro za jelo češnjaka? mozete pregledati i clanke pod naslovom .

Da li češnjak izaziva pobačaj?

Jedenje male količine češnjaka ne povećava rizik od pobačaja tokom trudnoće. Međutim, jedenje ili gutanje više od 3-4 češnjaka dnevno u pretjeranim količinama može povećati rizik od pobačaja.

Mogu li trudnice progutati češnjak na prazan želudac?

Smatra se da gutanje češnjaka na prazan želudac dnevno neće naneti nikakvu štetu, pod uslovom da 2-3 zuba ne premašuju češnjak tokom trudnoće. Međutim, ako ste u opasnosti od krvarenja ili imate dijabetes, može vam biti nezgodno da tokom trudnoće progutate češnjak.
Kakve su štete jesti češnjak tokom trudnoće? Koliko češnjaka se može pojesti tokom trudnoće. Da li gutanje češnjaka na prazan želudac dok je trudna uzrokuje pobačaj?

Izvor