Koji su štetni efekti, nuspojave i lijekovi sa koje čaj od timije komunicira?

Pitanje koje su štete čaja od timijke ne dolazi na pamet jer je to korisna biljka. Međutim, čaj od time takođe ima razne štetne nuspojave prema zdravstvenom stanju, količini upotrebe i obliku. U ovom članku posebno smo spomenuli moguće negativne efekte čaja od timijke, koji se koristi u mnogim područjima kao što su loš zadah, kolik, grlo u grlu, tonilitis i infekcije uha.

Koje su štete čaja od time?

Šteta čaja od time zavisi od nekoliko faktora, kao što smo spomenuli u uvodu. Ponekad pokreće hronični poremećaj, ponekad izaziva alergije, a ponekad i u interakciji sa korištenim lijekovima. Ako želite, razmotrimo ove štetne efekte u glavama.

O mogućim nuspojavama čaja od time

Čaj od timine se smatra sigurnim kada se konzumira u normalnim količinama. Čaj od time ne izaziva nikakve nuspojave kada se uzima oralno na kratko vrijeme. Ali u rijetkim slučajevima može izazvati nelagodu u probavnim sistemima, glavobolju ili vrtoglavicu kod nekih ljudi. Čaj od time, vode ili ulja se također općenito smatra bezopasnim kada se nanese na kožu. Kod nekih osoba sa osjetljivom kožom, nanošenje ulja timijke na kožu može izazvati iritaciju. Nema dovoljno informacija da bi se znalo je li sigurno uzimati ulje timijke oralno u visokim dozama, za razliku od čaja od timijke.

Mogu li djeca piti čaj od time?

Čaj od timijke se smatra sigurnim kada ga konzumiraju djeca u malim količinama. Timijka ne uzrokuje nikakvu štetu kada se koristi kao lijek za kratko vrijeme, ali se ne treba preusmjeriti. Nema nikakve izvjesnosti da li i drugi proizvodi dobiveni od timijme umjesto čaja od timijme mogu koristiti djeca.

Da li je štetno piti čaj od timije tokom dojenja i trudnoće?

Smatra se sigurnim konzumiranje čaja od timijane u malim količinama tokom trudnoće i laktacije. Međutim, nije poznato da li je sigurno koristiti čaj od timine u pretjeranim količinama. Izbjegavajte ispijanje pretjeranih količina čaja od timina tokom trudnoće i tijekom dojenja za svaki slučaj.

Šteta čaja od time

Moguće nuspojave i štete čaja od time uključuju:

  • Alergija na timijanu i slične biljke: Osobe koje su alergične na timij ili druge vrste Lamiaceae također mogu biti alergične na čaj od timijane.
  • Poremećaji krvarenja: Čaj od time može usporiti zgrušavanje krvi. Pijenje čaja od timine može povećati rizik od krvarenja, posebno u velikim količinama.
  • Kod hormonsko osjetljivih bolesti kao što su rak dojke, endometrioza, rak jajnika, rak materice, ili materice fibroide: Čaj od dušice može poremetiti ravnotežu hormona djelujući kao hormon estrogena u tijelu. Ako imate poremećaj povezan sa hormonima, pijenje čaja od timuzine može biti opasno za vas. Stoga je od suštinske važnosti izbjegavati pijenje pretjeranih količina čaja od timijane tokom trudnoće i laktacije.
  • Operacija: Čaj od time može smanjiti brzinu zgrušavanja krvi. Stoga postoje neka mišljenja da može povećati šanse za krvarenje tokom i nakon kirurške intervencije. Prestani da koristiš čaj od timijca najmanje 2 nedelje pre zakazane operacije.

Koje su štete čaja od timijke koje se mogu javiti kao posljedica interakcija lijekova?

Lijekovi koji usporavaju zgrušavanje krvi (Antikoagulantni / Antiplatelet lijekovi) komuniciraju sa čajem od timijke. Čaj od timuzine može da uspori zgrušavanje krvi. Stoga konzumiranje čaja od timijke zajedno sa lijekovima koji smanjuju zgrušavanje krvi predstavlja veliki rizik.

Neki lijekovi koji sporo zgrušavanje krvi uključuju kloidogrel (Plavix), aspirin, ibuprofen (Advil), diklofenak (Voltaren, Cataflam, drugi), Motrin, naproxen (Anaprox, Naprosyn, drugi), enoksaparin (Lovenox), dalteparin (Fragmin), heparin, varfarin (Coumadin).

Koliko čaja od time može da se popi po danu?

Odgovarajuća doza čaja od timijke zavisi od mnogih uslova kao što su starost, bolesti i način života. U ovom trenutku, ne postoji naučna studija koja može reći odgovarajuću količinu za čaj od timij. Stoga je vrijedno savjetovati se sa svojim liječnikom prije nego što popijete čaj od timijče. Ako nemate takve objekte, možete pratiti vaše zdravlje tako što ćete piti ne više od dvije šalice čaja od timijke dnevno, i prestati piti čaj od timijke kada vidite moguće štetne efekte. Benefits of Cemen Tea If You Wish: What Is Cemen Weed Tea Good? i prednosti Cumin Čaja Harms i Kako pripremiti Cumin Čaj? mozete procitati i clanke pod naslovom "

Koje su štete i nuspojave čaja od time?

Moguće nuspojave i štetnosti čaja od timine su slijedeće:- Glavobolja,- Vrto
glavica,- Pro
bavni problem,-
Hormonska neravnot
eža,- Osjetljivost na k
rvarenje,- Alergija,-
Interakci
ja sa lijekovima za razređivanje krvi.

Izvor