X

Hvad er fordelene ved Spirulina, hvordan man bruger pulver og hvad er det godt for?

Fordelene ved Spirulina er fremhævet i mange emner fra kolesterol til hår og hudpleje af ekspertforskere som Ibrahim Saraçoglu, Ahmet Maranki og Suna Dumankaya. I denne artikel forsøgte vi at besvare spørgsmålene som hvad der er spirulina, hvad er dets fordele og bivirkninger, hvordan man bruger det, og hvad der er godt for det.

Støv, kapsel og grøn Spirulina

Hvad er Spirulina, og hvad er dens fordele?

Spirulina er klassificeret som cyanobakterier eller blågrønne alger og har været brugt som fødekilde i andre lande i århundreder. Spirulina kapsler findes i tabletter og pulverform og er inkluderet i nogle fødevarer og drikkevarer, såsom energibarer og popcorn.

Spirulina består for det meste af proteiner, der indeholder alle de aminosyrer, der er nødvendige for vores krop. Det er også rig på vitaminer, mineraler og aktive forbindelser, der har gavnlige virkninger på vores helbred.

Spirulina kan vokse under ugunstige ekstreme forhold sammenlignet med de fleste andre vandorganismer. Det dyrkes normalt, høstes og fryses og tørres i kunstige eller naturlige søer.

Spirulina har et proteinindhold på 60% og er en rigere kilde til protein end de fleste grøntsager, og er også en god kilde til beta-caroten, forskellige mineraler og gamma linolensyre, en essentiel fedtsyre.

Pulver, blandet i vand og grøn Spirulina

Fordele for Spirulina og B12-mangel

Spirulina bruges ofte som en kilde til vegansk protein og vitamin B12. Selv om det er rig på B12 med hensyn til indhold, vil det ikke hjælpe meget, hvis kilden til B12-mangel er manglen på absorption. Derfor skal du sørge for at følge lægens anbefalinger for vitamin B12-mangel på grund af absorptionsproblemet.

Spirulina er venlig over for hjertet, leveren og hjernen

Det viser, at Spirulina reducerer leverfedt og beskytter hjertet og samtidig forbedre lipid og glukose metabolisme. Dyreforsøg er også meget lovende, da Spirulina har vist sig at have samme potentiale som almindeligt anvendte referencelægemidler, når det kommer til neurologiske lidelser. Disse virkninger bidrager også til fordelene ved Spirulina på gigt og immunitet.

Grønt pulver Spirulina

Hvilke sygdomme er fordelene ved Spirulina godt for?

Selvom påstandene om fordelene ved spirulina var høje, hvis det var begrænset til dets ernæringsmæssige indhold, ville vi have mindre bekymring over det. Spirulina opfordres dog også til at forebygge, behandle eller helbrede visse tilstande såsom højt kolesteroltal, forhøjet blodtryk, diabetes, depression, viral hepatitis og underernæring.

Desuden siges det at styrke immunforsvaret og forbedre nyre- og leverfunktionen. Problemet er, at der kun er få eller ingen videnskabelige beviser til støtte for disse påstande. Flere påstande er blevet testet, men de fleste forsøg har været små, dårligt designet eller ufyldestgørende.

Spirulina og energistigning

Takket være den høje koncentration af vitaminer og mineraler hjælper spirulina med at bekæmpe mangler, der ofte ses som et resultat af vores ofte destabiliserede moderne kostvaner.

Den anbefalede daglige dosis på 5g omfatter en god del af det anbefalede daglige jernindtag (37%), vitamin A (74% i prækursorform) og vitamin B12 (21%). Dette hjælper med at øge koncentrationsenergien og understøtte enzymatiske reaktioner, der virker vores krop.

Spirulinas rigdom i andre vitaminer, mineraler og pigmenter bidrager også til at øge en persons energi.

Mørkegrønt pulver og pilleformet Spirulina

Spirulina og immunsystemet

Immunsystemet er den mekanisme, hvormed vores krop forsvarer mod angreb fra alle former for patogene organismer, herunder bakterier, vira og andre parasitter, mod kræftceller og alt andet, som det identificerer som fremmed.

En af nøglerne til en afbalanceret kost er effektiv immunforsvar og ernæringsmæssige mangler, hvilket reducerer kapaciteten til at forsvare immunitet betydeligt.

Fordelene ved spirulina aktiverer immunsystemet, når et fremmed angreb opdages. Som et antiviralt middel forhindrer det modtagelse, penetration og spredning af vira i kropsceller og bekæmper vira ved hvert trin.

Fordele for Spirulina og kræft

Ernæring spiller en rolle i mere end 1 / 3 af kræft-relaterede dødsfald. En varieret, afbalanceret kost giver mange næringsstoffer med beskyttende egenskaber, der gør traditionelle kræftbehandlinger mere effektive, samtidig med at reducere deres bivirkninger.

Utilstrækkelige antioxidanter i en persons kost kan forårsage, at denne stress bliver meget stor og i sidste ende patologisk, hvorefter der er risiko for spredning af kræftceller. Spirulina's anti-cancer evner er blevet bevist ved talrige undersøgelser takket være antioxidanter.

Virkningerne af β-caroten, zeaxanthin, ficosiyanin og enzymer (såsom superoxid dysmutase) kan anvendes til forebyggelse og behandling af kræft (tyktarm, bugspytkirtel, lever osv.) og endda som anti-melanogen beskyttelse (mod skadelige virkninger af UV-b stråler).

Grønt pulver, blandet i vand og pilleformet Spirulina

Spirulina og virus (HIV, HERPES)

Som nævnt ovenfor kan spirulina styrke immunforsvaret. Mange undersøgelser er blevet udført på hiv-patienter og spirulina giver mange fordele for dem. Det har vist sig at have en effekt på at øge mængden af immunsystemet celler og reducere mængden af vira i omløb.

Spirulina, diabetes, fedme og forhøjet blodtryk

En opløselig dosis spirulina har vist sig at hjælpe med at sænke faste blodsukkerniveauet, og en uopløselig dosis har vist sig at sænke blodsukkerniveauet efter glukoseforbruget. Spirulina hjælper også med at forhindre nyreskader, der kan ses hos diabetikere og begrænser relaterede sygdomme ved at begrænse vægtøgning.

Fordele for Spirulina og Hair

Fordelene ved spirulina kommer fra indholdet af vitaminerne A, B5 og B8, β-caroten, mangan og zink. Alle disse har kendte funktioner, der ud over at begrænse hårtab og hvide genopretter beskadiget hår og fremmer reglement . De gør også håret glattere og lysere. Spirulina bidrager således til både hårets sundhed og skønhed og kan endda hjælpe med at begrænse udviklingen af skaldethed.

Hvad er skader og bivirkninger af Spirulina Kapsler?

Det er blevet rapporteret, at spirulina kapsler og pulver har meget få bivirkninger, når de anvendes i anbefalede doser. Men sådanne alger kunne teoretisk indeholde aminosyren phenylalanini, og derfor kan være ubelejligt at bruge af mennesker med phenylketinid (PKU), en metabolisk lidelse, hvor kroppen ikke kan metabolisere phenylalanin. Hvis du bruger Spirulina, så lad din læge vide, da det kan interagere med andre medikamenter, du kan tage.

Hvor meget og hvordan man bruger Spirulina om dagen?

Mængden af daglig indtagelse af spirulina, der påvises i undersøgelser, der undersøger dens virkninger, varierer meget. Det er blevet konstateret, at spirulina, normalt mellem 1-8 g om dagen, har en vis effekt. Særligt justerede doser afhænger af sygdommen eller en anden situation, hvor den anvendes:

  • Satser i intervallet 1-8 g om dagen kan være nyttige for at reducere kolesteroltallet.
  • Mængden af 2-7,5 g om dagen blev brugt nyttigt til at styrke musklerne.
  • For blodsukker, dvs. diabetes, blev der opnået meget milde virkninger i mængden af 2 g om dagen.
  • For blodtrykssygdom kan det påvirkes ved doser på 3,5-4,5 g om dagen.
  • Virkningerne for leverfedt blev set i doser på 4,5 g om dagen.

Mere forskning er nødvendig for at afgøre, om Spirulina skal tages en gang om dagen eller flere gange om dagen i mindre doser. Det anbefales ikke at overskride ovennævnte maksimumsdosis, da der ikke er registreret nogen væsentlig fordel ud over dette niveau.

Ressource 1, Ressource 2, Ressource 3, Ressource 4, Ressource 5