X

Quins són els beneficis de l'espirulina, com utilitzar la pols i per a què serveix?

Els beneficis de Spirulina es destaquen en molts temes, des del colesterol fins al cabell i la cura de la pell per part d'investigadors experts com Ibrahim Saraçoglu, Ahmet Maranki i Suna Dumankaya. En aquest article, hem intentat respondre a preguntes com què és l'espirulina, quins són els seus beneficis i efectes secundaris, com utilitzar-lo i què és bo per a això.

Pols, Càpsula i Espirulina Verda

Què és spirulina i quins són els seus beneficis?

Classificada com a cianobacteris o algues blau-verdes, la Spirulina s'ha utilitzat com a font d'aliment en altres països durant segles. Les càpsules d'espirulina es troben en comprimits i en pols i s'inclouen en alguns aliments i begudes, com ara barretes energètiques i crispetes.

L'espirulina consisteix principalment en proteïnes que contenen tots els aminoàcids necessaris per al nostre cos. També és rica en vitamines, minerals i compostos actius que tenen efectes beneficiosos sobre la nostra salut.

L'espirulina pot créixer en condicions extremes desfavorables en comparació amb la majoria d'altres organismes aquàtics. Se sol conrear, collir i congelar i assecar en llacs artificials o naturals.

L'espirulina té un contingut proteic del 60% i és una font de proteïnes més rica que la majoria de les verdures, i també és una bona font de beta-carotè, diversos minerals i àcid linolènic gamma, un àcid gras essencial.

Pols, Barrejat en Aigua i Espirulina Verda

Beneficis per a la deficiència de Spirulina i B12

L'espirulina s'utilitza sovint com a font de proteïna vegana i vitamina B12. Tot i que és ric en B12 pel que fa al contingut, no ajudarà gaire si la font de deficiència de B12 és la manca d'absorció. Per tant, assegureu-vos de seguir les recomanacions del metge per a la deficiència de vitamina B12 a causa del problema d'absorció.

L'espirulina és amigable amb el cor, el fetge i el cervell

Mostra que l'espirulina redueix el greix hepàtic i protegeix el cor alhora que millora el metabolisme dels lípids i de la glucosa. Els estudis amb animals també són molt prometedors, ja que s'ha demostrat que Spirulina té un potencial similar als fàrmacs de referència d'ús comú quan es tracta de trastorns neurològics. Aquests efectes també contribueixen als beneficis de l'espirulina en l'artritis i la immunitat.

Espirulina en pols verda

Per a quines malalties són els beneficis de l'espirulina?

Tot i que les reclamacions pels beneficis de l'espirulina eren elevades, si es limités al seu contingut nutricional, tindríem menys preocupació al respecte. No obstant això, també s'anima a l'espirulina a prevenir, tractar o curar certes condicions com el colesterol alt, la hipertensió, la diabetis, la depressió, l'hepatitis vírica i la desnutrició.

A més, es diu que enforteix el sistema immunitari i millora la funció renal i hepàtica. El problema és que hi ha poca o cap evidència científica que doni suport a aquestes afirmacions. S'han provat diverses afirmacions, però la majoria dels assajos han estat petits, mal dissenyats o poc concloents.

Espirulina i augment d'energia

Gràcies a la seva alta concentració de vitamines i minerals, l'espirulina ajuda a combatre les deficiències que sovint es veuen com a resultat de les nostres dietes modernes sovint desestabilitzades.

La dosi diària recomanada de 5g inclou una bona porció de la ingesta diària recomanada de ferro (37%), la vitamina A (74% en la seva forma precursora) i la vitamina B12 (21%). Això ajuda a augmentar l'energia de concentració i a suportar reaccions enzimàtiques que funcionen amb el nostre cos.

La riquesa de l'espirulina en altres vitamines, minerals i pigments també contribueix a augmentar l'energia d'una persona.

Pols verda fosca i espirulina en forma de pastilla

Espirulina i Sistema Immunitari

El sistema immunitari és el mecanisme pel qual el nostre organisme defensa els atacs de tot tipus d'organismes patògens, inclosos bacteris, virus i altres paràsits, contra les cèl·lules canceroses i tota la resta que identifica com a estranger.

Una de les claus d'una dieta equilibrada és la funció immunitària efectiva i les deficiències nutricionals, la qual cosa redueix significativament la capacitat de defensa de la immunitat.

Els beneficis de l'espirulina activen el sistema immunitari quan es detecta un atac estranger. Com a agent antiviral, evita la recepció, penetració i proliferació de virus en les cèl·lules del cos i lluita contra els virus a cada pas.

Beneficis per a l'espirulina i el càncer

La nutrició juga un paper en més d'1/3 de morts relacionades amb el càncer. Una dieta variada i equilibrada proporciona a molts nutrients propietats protectores que fan que els tractaments oncològics tradicionals siguin més efectius, alhora que redueixen els seus efectes secundaris.

Els antioxidants insuficients en la dieta d'una persona poden provocar que aquest estrès es torni molt gran i eventualment patològic, moment en què hi ha risc de proliferació de cèl·lules canceroses. Les habilitats anti-càncer de Spirulina han estat demostrades per nombrosos estudis gràcies als antioxidants.

Els efectes de la β-carotè, la zeaxantina, la ficosiyanina i els enzims (com la dismutasa superòxid) es poden utilitzar en la prevenció i tractament de càncers (còlon, pàncrees, fetge, etc.) i fins i tot com a protecció anti-melanogènica (contra els efectes nocius dels raigs UV-b).

Pols verda, barrejada en aigua i espirulina en forma de pastilla

Espirulina i virus (VIH, HERPES)

Com s'ha comentat anteriorment, l'espirulina pot enfortir el sistema immunitari. S'han realitzat molts estudis sobre pacients amb VIH i l'espirulina els ofereix molts beneficis. S'ha demostrat que té un efecte en l'augment de la quantitat de cèl·lules del sistema immunitari i en la reducció de la quantitat de virus en circulació.

Espirulina, Diabetis, Obesitat i Hipertensió

S'ha demostrat que una dosi soluble d'espirulina ajuda a reduir els nivells de sucre en sang de dejuni, i s'ha demostrat que una dosi insoluble redueix els nivells de sucre en sang després del consum de glucosa. L'espirulina també ajuda a prevenir el dany renal que es pot observar en diabètics i limita les malalties relacionades limitant l'augment de pes.

Beneficis per a l'espirulina i el cabell

Els beneficis de l'espirulina provenen del contingut de vitamines A, B5 i B8, β-carotè, manganès i zinc. Tots ells tenen característiques conegudes que, a més de limitar la caiguda del cabell i els blancs, restauren els cabells danyats i promouen la retenció. També fan que el cabell sigui més suau i brillant. L'espirulina contribueix així tant a la salut com a la bellesa del cabell i fins i tot pot ajudar a limitar el desenvolupament de la calvície.

Quins són els danys i efectes secundaris de les càpsules Spirulina?

S'ha informat que les càpsules d'espirulina i la pols tenen molt pocs efectes secundaris quan s'utilitzen en dosis recomanades. Però aquestes algues teòricament podrien contenir l'aminoàcid fenilalanini, i per tant poden ser inconvenients d'utilitzar per persones amb fenilketinida (PKU), un trastorn metabòlic en el qual el cos no pot metabolitzar la fenilaanina. Si utilitzeu Spirulina, informeu el vostre professional sanitari, ja que pot interactuar amb altres medicaments que podeu prendre.

Quant i com utilitzar Spirulina per dia?

La quantitat d'ingesta diària d'espirulina detectada en estudis que investiguen els seus efectes varia molt. S'ha trobat que l'espirulina, normalment entre 1-8 g per dia, té algun efecte. Les dosis especialment ajustades depenen de la malaltia o d'una altra situació en què s'utilitzi:

  • Les tarifes del rang d'1-8 g per dia poden ser útils per reduir els nivells de colesterol.
  • La quantitat de 2-7,5 g per dia es va utilitzar útilment per enfortir el múscul.
  • Per al sucre en sang, és a dir, la diabetis, es van obtenir efectes molt lleus en la quantitat de 2 g per dia.
  • Per malaltia de la pressió arterial, es pot veure afectada a dosis de 3,5-4,5 g per dia.
  • Els efectes del greix hepàtic es van veure en dosis de 4,5 g per dia.

Es necessiten més investigacions per determinar si l'espirulina s'ha de prendre un cop al dia o diverses vegades al dia en dosis més petites. No es recomana superar l'esmentada dosi màxima, ja que no s'ha registrat cap benefici significatiu més enllà d'aquest nivell.

Recurs 1, Recurs 2, Recurs 3, Recurs 4, Recurs 5