Koje su prednosti Spiruline, Kako koristiti prah i za što je dobro?

Prednosti Spiruline su istaknute u mnogim subjektima od holesterola do nege kose od strane stručnih istraživača kao što su Ibrahim Saraçoglu, Ahmet Maranki i Suna Dumankaya. U ovom članku pokušali smo odgovoriti na pitanja kao što su što je spirulina, koje su njene prednosti i nuspojave, kako ga koristiti i što je dobro za to.

Prašina, kapsula i Zelena Spirulina

Šta je Spirulina i kakve su koristi od nje?

Klasificirana kao cijanobakterija ili plavo-zelene alge, Spirulina se stoljećima koristi kao izvor hrane u drugim zemljama. Spirulina kapsule se mogu naći u tabletama i obliku praha i uključene su u neke hrane i pića, kao što su energetske šipke i kokice.

Spirulina se sastoji uglavnom od proteina koji sadrže sve aminokiseline potrebne za naše tijelo. Bogata je i vitaminima, mineralima i aktivnim spojem koji blagotvorano utiče na naše zdravlje.

Spirulina može rasti u neugodnim ekstremnim uvjetima u odnosu na većinu drugih vodenih organizama. Obično se uzgaja, bere i smrznu i suši u umjetnim ili prirodnim jezerima.

Spirulina ima sadržaj proteina od 60% i bogatiji je izvor proteina od većine povrća, a također je dobar izvor beta-karotena, raznih minerala i gama linolenske kiseline, esencijalne masne kiseline.

Prah, miješano u vodi i zelena Spirulina

Pogodnosti za Nedostatak Spiruline i B12

Spirulina se često koristi kao izvor veganske proteine i vitamina B12. Iako je bogat b12 po pitanju sadržaja, neće mnogo pomoći ako je izvor nedostatka B12 nedostatak apsorpcije. Stoga svakako slijedite preporuke liječnika za nedostatak vitamina B12 zbog problema apsorpcije.

Spirulina je prijateljski raspoložena za srce, jetru i mozak

To pokazuje da Spirulina smanjuje masnoće jetre i štiti srce dok poboljšava metabolizam lipida i glukoze. Ispitivanja na životinjama su također vrlo obećavajuća, jer se pokazalo da Spirulina ima sličan potencijal za uobičajeno korištene referentne lijekove kada je riječ o neurološkim poremećajima. Ovi efekti doprinose i prednostima Spiruline na artritis i imunitet.

Green Powder Spirulina

Za koje bolesti su koristi od Spiruline dobre?

Iako su tvrdnje za dobrobit spiruline bile visoke, da je ograničena na njen nuttricioni sadržaj, manje bismo se brinuli o tome. Međutim, spirulina se također potiče da spriječi, liječi ili izliječi određene uslove kao što su visoki holesterol, hipertenzija, dijabetes, depresija, virusni hepatitis i pothranjenost.

Štaviše, kaže se da će ojačati imunološki sistem i poboljšati funkciju bubrega i jetre. Problem je u tome što postoji malo ili nema naučnih dokaza koji bi podržali ove tvrdnje. Nekoliko tvrdnji je testirano, ali je većina suđenja bila mala, slabo osmišljena ili neuvjerljiva.

Spirulina i povećanje energije

Zahvaljujući visokoj koncentraciji vitamina i minerala, spirulina pomaže u borbi protiv nedostataka koji se često vide kao rezultat naših često destabiliziranih modernih dijeta.

Preporučena dnevna doza od 5g uključuje dobar dio preporučenog dnevnog unosa željeza (37%), vitamina A (74% u obliku prekursora) i vitamina B12 (21%). To pomaže u povećanju energije koncentracije i podršci enzimskih reakcija koje rade na našem tijelu.

Spirulinino bogatstvo drugim vitaminima, mineralima i pigmentima također doprinosi povećanju energije osobe.

Tamnozeleni prah i spirulina u obliku pilula

Spirulina i imunološki sistem

Imunološki sistem je mehanizam kojim se naše tijelo brani od napada iz svih vrsta patogenih organizama, uključujući bakterije, viruse i druge parazite, protiv kancerogenih ćelija i svega ostalog što identificira kao strano.

Jedan od ključeva uravnotežene prehrane je efektivna imunoloska funkcija i nutricioni nedostaci, što značajno smanjuje kapacitet za odbranu imuniteta.

Prednosti spiruline aktiviraju imunološki sistem kada se otkrije strani napad. Kao antivirusni agens, sprečava prijem, penetraciju i proliferaciju virusa u tjelesnim ćelijama i bori se protiv virusa na svakom koraku.

Prednosti za Spirulinu i Rak

Ishrana igra ulogu u više od 1/3 smrti vezanih za rak. Raznovrsna, uravnotežena prehrana mnogim hranjivim tvarima pruža zaštitna svojstva koja čine tradicionalne tretmane raka učinkovitijom, a istovremeno smanjuju svoje nuspojave.

Nedovoljno antioksidanata u prehrani osobe može uzrokovati da ovaj stres postane vrlo velik i na kraju patološki, u tom trenutku postoji opasnost od proliferacije kancerogenih ćelija. Spirulinine sposobnosti protiv raka dokazane su brojnim studijama zahvaljujući antioksidansima.

Efekti β-karotena, zeaksantina, fikozijanina i enzima (kao što je superoksidna dismutaza) mogu se koristiti u prevenciji i liječenju raka (debelog crijeva, gušterače, jetre itd.) pa čak i kao anti-melanogena zaštita (od štetnih efekata UV-b zraka).

Zeleni prah, pomiješan u vodi i spirulina u obliku pilula

Spirulina i virusi (HIV, HERPES)

Kao što se gore raspravljalo, spirulina može ojačati imunološki sistem. Mnoge studije su sprovedene na HIV pacijentima i spirulina nudi mnoge pogodnosti za njih. Pokazalo se da utiče na povećanje količine ćelija imunoloskog sistema i smanjenje količine virusa u opticaju.

Spirulina, dijabetes, pretilost i hipertenzija

Dokazano je da rastvorljiva doza spiruline pomaže u snižanju razine šećera u krvi na postu, a dokazano je da netarupna doza snižava nivo šećera u krvi nakon konzumacije glukoze. Spirulina također pomaže u sprečavanju oštećenja bubrega koje se može vidjeti kod dijabetičara i ograničava povezane bolesti ograničavanjem dobitka na težini.

Pogodnosti za Spirulinu i Kosu

Prednosti spiruline dolaze iz sadržaja vitamina A, B5 i B8, β-karotena, mangana i cinka. Sve ove su poznate osobine koje, osim ograničavanja gubitka kose i bjelokosih, vraćaju oštećenu kosu i promovišu reglement . Također čine kosu glatkom i svjetlijom. Spirulina tako doprinosi i zdravlju i ljepoti kose i može čak pomoći da se ograniči razvoj ćelavosti.

Koje su štetne i nuspojave Spirulina kapsula?

Prijavljeno je da kapsule spirulina i prah imaju vrlo malo nuspojava kada se koriste u preporučenim dozama. Ali takve alge teoretski mogu sadržavati aminokiselinu fenilalaninija, i stoga mogu biti nezgodne za korištenje od strane osoba sa fenilketinidom (PKU), metabolički poremećaj u kojem tijelo ne može metabolizirati fenilalanin. Ako koristite Spirulinu, javite svom zdravstvenom profesionalcu jer može da bude u interakciji sa drugim lijekovima koje možete uzeti.

Koliko i kako koristiti Spirulina dnevno?

Količina dnevnog unosa spiruline otkrivena u studijama koje istražuju njene efekte umnogome varira. Pronađeno je da spirulina, obično između 1-8 g dnevno, ima neki efekat. Posebno prilagođene doze zavise od bolesti ili druge situacije u kojoj se koristi:

  • Stope u rasponu od 1-8 g dnevno mogu biti korisne kako bi se smanjila razina holesterola.
  • Količina od 2-7,5 g dnevno je korisno korištena za jačanje mišića.
  • Za šećer u krvi, dakle dijabetes, dobijali su se vrlo blagi efekti u količini od 2 g dnevno.
  • Za bolest krvnog tlaka može se utjecati na doze od 3,5-4,5 g dnevno.
  • Efekti za jetrenu mast su viđeni u dozama od 4,5 g dnevno.

Potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdilo da li spirulina treba uzimati jednom dnevno ili nekoliko puta dnevno u manjim dozama. Ne preporučuje se prekoračenje već ranije doze maksimalne doze, s obzirom da nije zabilježena značajna korist izvan ovog nivoa.

Resurs 1, Resurs 2, Resurs 3, Resurs 4, Resurs 5