X

Vilka är fördelarna med Spirulina, Hur man använder pulver och vad är det bra för?

Fördelarna med Spirulina lyfts fram hos många ämnen från kolesterol till hår- och hudvård av expertforskare som Ibrahim Saraçoglu, Ahmet Maranki och Suna Dumankaya. I den här artikeln försökte vi svara på frågorna som vad som är spirulina, vad är dess fördelar och biverkningar, hur man använder det och vad som är bra för det.

Damm, kapsel och grön Spirulina

Vad är Spirulina och vilka är dess fördelar?

Spirulina klassificeras som cyanobakterier eller blågröna alger och har använts som livsmedelskälla i andra länder i århundraden. Spirulina kapslar finns i tabletter och pulverform och ingår i vissa livsmedel och drycker, såsom energibarer och popcorn.

Spirulina består till största delen av proteiner som innehåller alla aminosyror som är nödvändiga för vår kropp. Det är också rikt på vitaminer, mineraler och aktiva föreningar som har positiva effekter på vår hälsa.

Spirulina kan växa under ogynnsamma extrema förhållanden jämfört med de flesta andra vattenlevande organismer. Den odlas, skördas och fryses och torkas i konstgjorda eller naturliga sjöar.

Spirulina har en proteinhalt på 60% och är en rikare proteinkälla än de flesta grönsaker, och är också en bra källa till betakaroten, olika mineraler och gammalinolensyra, en essentiell fettsyra.

Pulver, blandat i vatten och grön Spirulina

Fördelar för Spirulina och B12 Brist

Spirulina används ofta som en källa till veganskt protein och vitamin B12. Även om det är rikt på B12 när det gäller innehåll, kommer det inte att hjälpa mycket om källan till B12-brist är bristen på absorption. Se därför till att följa läkarens rekommendationer för vitamin B12-brist på grund av absorptionsproblemet.

Spirulina är vänlig mot hjärta, lever och hjärna

Det visar att Spirulina minskar leverfettet och skyddar hjärtat samtidigt som lipid- och glukosmetabolismen förbättras. Djurstudier är också mycket lovande, eftersom Spirulina har visat sig ha liknande potential som vanliga referensläkemedel när det gäller neurologiska sjukdomar. Dessa effekter bidrar också till fördelarna med Spirulina på artrit och immunitet.

Grönt pulver Spirulina

Vilka sjukdomar är fördelarna med Spirulina bra för?

Även om påståendena om fördelarna med spirulina var höga, om det var begränsat till dess näringsinnehåll, skulle vi ha mindre oro för det. Men spirulina uppmuntras också att förebygga, behandla eller bota vissa tillstånd som högt kolesterol, högt blodtryck, diabetes, depression, virushepatit och undernäring.

Dessutom sägs det stärka immunsystemet och förbättra njur- och leverfunktionen. Problemet är att det finns få eller inga vetenskapliga bevis som stöder dessa påståenden. Flera påståenden har testats, men de flesta försök har varit små, dåligt utformade eller ofullständiga.

Spirulina och energiökning

Tack vare sin höga koncentration av vitaminer och mineraler hjälper spirulina till att bekämpa brister som ofta ses som ett resultat av våra ofta destabiliserade moderna dieter.

Den rekommenderade dagliga dosen på 5g inkluderar en stor del av det rekommenderade dagliga järnintaget (37%), vitamin A (74% i dess föregångareform) och vitamin B12 (21%). Detta bidrar till att öka koncentrationsenergin och stödja enzymatiska reaktioner som fungerar vår kropp.

Spirulinas rikedom i andra vitaminer, mineraler och pigment bidrar också till att öka en persons energi.

Mörkgrönt pulver och pillerformad Spirulina

Spirulina och immunsystemet

Immunsystemet är den mekanism genom vilken vår kropp försvarar sig mot attacker från alla typer av patogena organismer, inklusive bakterier, virus och andra parasiter, mot cancerceller och allt annat som den identifierar som främmande.

En av nycklarna till en balanserad kost är effektiv immunfunktion och näringsbrist, vilket avsevärt minskar förmågan att försvara immuniteten.

Fördelarna med spirulina aktiverar immunsystemet när en utländsk attack upptäcks. Som ett antiviralt medel förhindrar det mottagning, penetration och spridning av virus i kroppsceller och bekämpar virus i varje steg.

Fördelar för Spirulina och Cancer

Näring spelar en roll i mer än 1/3 av cancerrelaterade dödsfall. En varierad, balanserad kost ger många näringsämnen med skyddande egenskaper som gör traditionella cancerbehandlingar mer effektiva, samtidigt som deras biverkningar minskar.

Otillräckliga antioxidanter i en persons kost kan orsaka att denna stress blir mycket stor och så småningom patologisk, då det finns risk för spridning av cancerceller. Spirulinas anti-cancer förmågor har bevisats av många studier tack vare antioxidanter.

Effekterna av β-karoten, zeaxantin, ficosiyanin och enzymer (såsom superoxiddysmutas) kan användas vid förebyggande och behandling av cancer (kolon, bukspottkörtel, lever, etc.) och även som anti-melanogent skydd (mot skadliga effekter av UV-b-strålar).

Grönt pulver, blandat i vatten och pillerformad Spirulina

Spirulina och virus (HIV, HERPES)

Som diskuterats ovan kan spirulina stärka immunförsvaret. Många studier har utförts på HIV-patienter och spirulina erbjuder många fördelar för dem. Det har visat sig ha en effekt på att öka mängden immunsystemceller och minska mängden virus i omlopp.

Spirulina, Diabetes, Fetma och Högt blodtryck

En löslig dos av spirulina har visat sig bidra till att sänka fasteblodsockernivåerna, och en olöslig dos har visat sig sänka blodsockernivåerna efter glukoskonsumtion. Spirulina hjälper också till att förhindra njurskador som kan ses hos diabetiker och begränsar relaterade sjukdomar genom att begränsa viktökningen.

Fördelar för Spirulina och Hair

Fördelarna med spirulina kommer från innehållet av vitaminerna A, B5 och B8, β-karoten, mangan och zink. Alla dessa har kända funktioner som, förutom att begränsa håravfall och vita, återställa skadat hår och främja återglänsning . De gör också håret mjukare och ljusare. Spirulina bidrar därmed till både hårets hälsa och skönhet och kan till och med bidra till att begränsa utvecklingen av skallighet.

Vilka är skadorna och biverkningarna av Spirulina kapslar?

Det har rapporterats att spirulina kapslar och pulver har mycket få biverkningar när de används i rekommenderade doser. Men sådana alger kan teoretiskt innehålla aminosyran fenylalanini, och kan därför vara obekvämt att använda av personer med fenylketinid (PKU), en metabolisk störning där kroppen inte kan metabolisera fenylalanin. Om du använder Spirulina, låt din sjukvårdspersonal veta eftersom det kan interagera med andra läkemedel du kan ta.

Hur mycket och hur man använder Spirulina per dag?

Mängden dagligt intag av spirulina som detekteras i studier som undersöker dess effekter varierar kraftigt. Det har visat sig att spirulina, vanligtvis mellan 1-8 g per dag, har viss effekt. Särskilt justerade doser beror på sjukdomen eller annan situation där den används:

  • Priser i intervallet 1-8 g per dag kan vara användbara för att minska kolesterolnivåerna.
  • Mängden 2-7,5 g per dag användes användbart för att stärka muskeln.
  • För blodsocker, dvs. diabetes, erhölls mycket milda effekter i en mängd av 2 g per dag.
  • För blodtryckssjukdom kan den påverkas vid doser på 3,5-4,5 g per dag.
  • Effekterna för leverfett sågs i doser på 4,5 g per dag.

Mer forskning behövs för att avgöra om Spirulina ska tas en gång om dagen eller flera gånger om dagen i mindre doser. Det rekommenderas inte att överskrida ovannämnda maximala dos, eftersom ingen signifikant fördel har registrerats utöver denna nivå.

Resurs 1, Resurs 2, Resurs 3, Resurs 4, Resurs 5