X

Voordeel van peterselie: gebruiksgebied, voedingsinhoud, hoe thee te maken?

Het voordeel van peterselie heeft zich op veel gebieden gemanifesteerd. Het is een medicinale plant afkomstig uit de Middellandse Zee. De bladeren, stengels en zaden van de plant worden in veel recepten gebruikt.

Peterselie is rijk aan voedingsstoffen en antioxidanten. Anekdotisch is het bekend dat het helpt bij het verlagen van de bloeddruk, cholesterol en allergieën. Het wordt gebruikt bij de productie van zeep, room, parfum. Peterselie is goed voor de huid vanwege de antimicrobiële en ontstekingsremmende activiteiten.

Laten we eens kijken naar het rijke voedingsprofiel, toepassingen, voordelen en bijwerkingen van peterselie.

Wat is het voordeel van peterselie en voedingsprofiel

 • Een halve kop verse, gehakte peterselie levert 11 calorieën, 2 gram koolhydraten, 1 gram eiwit, 1 gram vet en 1 gram vezels.
 • Het is een rijke bron van vitamine A (8424 IE), vitamine C (133 mg), vitamine K (1640 μg), foliumzuur (152 μg) en kalium (554 mg).
 • Peterselie bevat ook flavonoïden, carotenoïden en vitamine C met antioxiderende eigenschappen.

Krijgen baby's peterselie? Wanneer kunnen baby's peterselie eten?

In de volgende sectie zullen we kijken naar de gezondheidsvoordelen van peterselie.

Wat is het voordeel van Peterselie?

1. Voordeel van peterselie kan de bloedsuikerspiegel reguleren

Peterselie en etherische olie zijn rijk aan een antioxidant genaamd myristicin. Myristicine kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Het kan ook de insulineresistentie en ontsteking verminderen. Er is echter meer onderzoek nodig om deze effecten te begrijpen.

2. Kan de gezondheid van de nieren helpen

Peterselie is een natuurlijk diureticum. Het kan helpen bij het elimineren van gifstoffen en microben in het lichaam. Ratten gevoed peterselie zaad extract toonde meer urine output, ondanks het drinken van alleen water. Peterselie kan de natriumkaliumpomp remmen, die betrokken is bij urineregulatie in de nieren.

Dierstudies tonen ook aan dat peterselie nefroprotectieve effecten heeft op ratten met nierproblemen.

Is het schadelijk om peterselie te eten en peterselieolie te gebruiken tijdens de zwangerschap

3. Het voordeel van peterselie kan antikanker zijn

Peterselie is rijk aan flavonoïden, waarvan bekend is dat ze antikankereigenschappen hebben. Flavonoïden remmen de celgroei en verminderen oxidatieve stress.

Dieronderzoek heeft aangetoond dat apigenine, een flavonoïde gevonden in peterseliezaden, kan helpen kankercellen te doden en de grootte van tumoren te verminderen.

Studies over kankercellijnen hebben ook aangetoond dat apigenine antiproliferatie, ontstekingsremmende en anti-uitzaaiingseigenschappen vertoont bij colorectale kanker. Apigenine blijkt anti-kankerverwekkende effecten te hebben op borstkanker.

Een andere anti-kankerverwekkende flavonoïde gevonden in peterselie is luteolin. Onderzoek heeft aangetoond dat luteolin preventieve effecten kan hebben op colorectale kanker.

Peterselie bevat ook carnosol, een andere verbinding met veelbelovende resultaten in de behandeling van borst-, huid-, darm- en prostaatkanker.

4. Het voordeel van peterselie kan de gezondheid van het hart verbeteren

Peterselie is gebruikt om hypertensie in de volksgeneeskunde te helpen behandelen. Het rijke flavonoïdegehalte in peterselie helpt de gezondheid van het hart te verbeteren en het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

Peterselie is ook een goede bron van foliumzuur. Folaatinname wordt geassocieerd met een goede gezondheid van het hart. Lage niveaus van folaat kunnen schadelijk zijn voor het hart. Daarom kan het toevoegen van peterselie aan het dieet van een persoon in dit opzicht helpen.

Voordelen en nadelen van peterselie: vitaminen in peterseliesap

5. Kan botgezondheid ondersteunen

Peterselie is een goede bron van vitamine K. De vitamine helpt bij de vorming van botcellen die osteocyten worden genoemd. Peterselie is gevonden om botverlies te voorkomen (een proces waarbij botten worden geabsorbeerd en afgebroken door het lichaam) bij ratten.

6. Kan de spijsvertering helpen

Traditioneel wordt peterselie gebruikt om spijsverterings- en gastro-intestinale aandoeningen te helpen behandelen. Het vezelgehalte in peterselie helpt de spijsvertering. Het helpt voedsel om door het spijsverteringskanaal te bewegen en fungeert ook als een prebiotisch aas voor goede bacteriën in de darm.

Studies bij muizen vonden dat peterselie-extracten een ulcer-preventing effect hadden. Ze deden dit door de overmatige afscheiding van maagsap te voorkomen.

7. Voordeel van Peterselie kan de immuniteit verhogen

Peterselie bevat veel antioxidanten en ontstekingsremmende verbindingen, waaronder flavonoïden. Apigenine bestrijdt ontstekingen in het lichaam.

Peterselie bevat ook vitamine C. Voedsel is een krachtige antioxidant die het immuunsysteem versterkt. Peterselie bevat flavonolen zoals kaempferol en quercetine, die oxidatieve stress en cellulaire schade bestrijden.

Het drinken van Peterseliesap tijdens Menstruatie

8. Verbeter de gezondheid van de lever

Peterselie kan cholesterol reguleren en een beschermend effect hebben op de lever. Andere studies hebben aangetoond dat peterselie kan helpen bij het regenereren van levercellen bij muizen met diabetes en het reguleren van enzymen in de lever.

9. Voordeel van peterselie heeft antibacteriële eigenschappen

Peterselie wordt van oudsher gebruikt vanwege het vermogen om ziektekiemen te bestrijden. In een studie toonde peterselie antimicrobiële activiteit in kareish kaas.

Etherische olie uit peterselie vertoonde zowel antibacteriële als schimmelwerende werking. Staphylococcus kan de groei van bacteriën zoals aureus en Listeria monocytogenes remmen. Het kan ook beschermen tegen Penicillium ochrochloron en Trichoderma viride schimmels.

10. Het voordeel van peterselie kan helpen de ogen te beschermen

Peterselie bevat vitamine A, een voedsel dat kan helpen de gezondheid van de ogen te verbeteren. Peterselie bevat ook carotenen zoals luteïne en zeaxanthine, die helpen de ogen te beschermen. Deze gepigmenteerde antioxidanten helpen de ogen gezond te houden door oxidatieve schade te voorkomen. Ze verminderen het risico op maculadegeneratie en staar.

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van peterselie. Het is bekend dat de plant ook de gezondheid van de huid verbetert. In de volgende sectie hebben we dit onderwerp privé besproken.

Wat zijn de voordelen van Peterselie op de huid?

Voedingsrijk: Peterselie is rijk aan voedingsstoffen zoals koper, zink, mangaan, calcium en kalium, die essentieel zijn voor een gezonde huid.

Anti-Aging: Vitamine C in peterselie helpt veroudering te vertragen. Het werkt door vrije radicalen te bestrijden die oxidatieve stress veroorzaken. Het voedsel helpt ook fijne lijntjes en rimpels te verminderen. Het helpt bij celherstel en stimuleert de collageenproductie. Dit helpt de huid er flexibel en jeugdig uit te zien.

Anti-acne: Antimicrobiële eigenschappen in peterselie kunnen helpen bacteriën te bestrijden en acne te verminderen. Peterselie kan ook overtollig talg in evenwicht brengen. Er zijn echter geen studies om deze bewering te staven.

Ontstekingsremmend: Peterselie bevat antioxidanten die kunnen helpen huidirritatie en roodheid te verminderen.

Komt overeen met de huidtint en vermindert pigmentatie: Vitamine C in de plant kan de huid opfleuren en ruwe vlekken verminderen. Vitamine C kan ook helpen bij het verminderen van hyperpigmentatie.

Peterselie kan worden gebruikt voor de gezondheid van de huid. Hier hebben we verschillende peterselierecepten op een rijtje gezet die je op je huid gebruiken.

Natuurlijke kruidenremedies thuis om slechte adem te verlichten

Het voordeel van peterselie om acne te bestrijden

Ingrediënten

 • Behandeld water
 • De bladeren van de peterselie
 • Een paar druppels citroensap
 • 3 druppels tea tree olie
 • 3 druppels rozemarijn extract

Proces

 • Voeg de peterselieblaadjes toe aan het kokende water.
 • Voeg na het afkoelen een paar druppels citroensap, tea tree-olie en rozemarijnextracten toe.
 • Giet dit mengsel in een fles en gebruik het als toner.

Peterselie gezichtsreiniger voor gelijke huidskleur

Ingrediënten

 • Behandeld water
 • De bladeren van de peterselie
 • Een paar druppels citroensap
 • 1 theelepel honing

Proces

 • Week de peterselie in warm water.
 • Maak een dunne pasta en voeg een theelepel honing en een paar druppels citroensap toe.
 • Deze gezichtsreiniger verlicht oneffenheden en reinigt dode cellen, wat leidt tot een zachte en glanzende huid.

Peterselie gezichtsmasker voor huidverlichting

Ingrediënten

 • 1 eetlepel yoghurt
 • De bladeren van de peterselie
 • Een paar druppels tea tree olie
 • 1 eetlepel havermout

Proces

 • Voeg een paar peterselieblaadjes toe in een eetlepel yoghurt.
 • Voeg een eetlepel havermout toe aan dit mengsel en maak een dun deeg.
 • Je een paar druppels tea tree olie aan dit mengsel toevoegen en dit gezichtsmasker aanbrengen voor een heldere, gezonde huid.

Peterselie tonic voor een gezonde huid

Ingrediënten

 • Behandeld water
 • De bladeren van de peterselie

Proces

 • Haal het water uit de bladeren en meng met 200 ml water.
 • Consumeer dit mengsel dagelijks om een gezonde huid te krijgen. Vermijd overmatig verbruik.

Dit zijn manieren om peterselie te gebruiken om de gezondheid van de huid te verbeteren. We hebben veel voordelen van peterselie gezien. Waarom kijk je niet even naar je verleden?

Wat is de geschiedenis van Peterselie?

Peterselie werd zeer gerespecteerd door de Grieken. Daarom werd het voor het eerst gebruikt om winnende atleten te eren. Het werd ook gebruikt om de graven te versieren. De Romeinen vonden ook het gebruik ervan in de geneeskunde voordat ze het gebruikten om voedsel te versieren. Het is al meer dan 2000 jaar gegroeid. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten peterselie beschikbaar.

Wat zijn de verschillende soorten peterselie?

Gekrulde bladeren of peterselie worden vaak gebruikt als bijgerechten in soepen, stoofschotels en andere gerechten. Het heeft een knapperige textuur.

Platte bladpeterselie of Italiaanse peterselie heeft een sterkere smaak dan gekrulde bladpeterselie. Het wordt ook gebruikt als bijgerecht in salades, stoofschotels, soepen en sauzen.

Hamburgse of Duitse peterselie is een variëteit die wordt gebruikt in raapvormige wortel in plaats van bladeren. De wortel kan worden gebakken of gebruikt in stoofschotels en soepen voor smaak.

In het volgende gedeelte zullen we ontdekken hoe je peterselie gebruiken om te koken.

Hoe peterselie te gebruiken om te koken?

Peterselie is een veelzijdige en goedkope aromaoptie om de smaak en presentatie van elk gerecht te verbeteren. Het wordt meestal gebruikt in stoofschotels en soepen. Veel saladedressings en augurken gebruiken verse peterselie. Aroma verbetert de hele culinaire ervaring. Zowel verse als droge peterselie kan worden gebruikt om te koken.

De Franse keuken heeft peterselie op voorraad en soep, terwijl gerechten uit het Midden-Oosten zoals hummus en baba ghanoush peterselie als bijgerecht gebruiken.

Italiaanse gerechten zoals pasta, spaghetti, pizza of lasagne gebruiken gedroogde peterselie als zoetstof. Sauzen zoals pesto of salsa bevatten ook peterselie. Het wordt meestal toegevoegd aan het einde van het kookproces om de smaak van het gerecht te behouden.

Hoe peterselie in uw dieet op te nemen?

Gooi de stengels weg en hak de peterselieblaadjes fijn. Deze kunnen worden gebruikt in aardappelsalade of sauzen op basis van tomaten. Je het ook toevoegen aan je omelet. U peterseliesap toevoegen aan uw drankjes voor een frisse smaak.

U ook de volgende recepten controleren en de plant in uw dieet opnemen.

Peterselie Thee

Ingrediënten

 • 250 ml zuiver water
 • 1/4 kop verse peterselie bladeren

Proces

 • Kook het behandelde water met een theepot.
 • Was verse peterselieblaadjes onder stromend koud water.
 • Week de bladeren ongeveer 10 minuten in kokend water.
 • Zeef de bladeren en geniet ervan.

Amandel gepelde zalm

Ingrediënten

 • 1/2 kop amandelen
 • 2 eetlepels peterselie
 • 1 theelepel zeezout en peper
 • 1 eetlepel geraspte biologische citroenschil
 • 4 zalmfilets
 • 2 eetlepels avocado olie
 • 4 kopjes spinazie

Proces

 • Maal de amandelen in een voedselrobot.
 • Meng op een bord het amandelpoeder met peterselie, citroenschil, zout en peper.
 • Dompel de zalm aan beide kanten in het amandelmengsel.
 • Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de zalm toe en kook ongeveer 5 minuten aan beide kanten.
 • Serveer met citroensap erop.

Voordat u begint met het koken van de peterselie, wilt u misschien de juiste peterselie nemen en deze goed bewaren.

Hoe peterselie kiezen en opslaan?

Selectie

Peterselie wordt het hele jaar door in supermarkten verkocht. Zoek naar verse peterselie met een stevige body. Probeer peterselie van biologische oorsprong te krijgen. Vermijd het kopen van peterselie met vervaagde of gele bladeren, schimmel en donkere vlekken.

Opslag

Peterselie moet correct worden bewaard. Anders kan het verwelen en zijn smaak verliezen. Bewaar peterselie op een donkere plaats uit de buurt van zonlicht. Verwijder de gele of vuile verdette bladeren en was de bladeren grondig. Droog het overtollige water in de keukenhanddoek. Herhaal het wasproces en schud vervolgens het overtollige water op de bladeren af. Leg ze op een keukenhanddoek en tik voorzichtig om het resterende water te verwijderen. Doe de bladeren in een zak met rits en bewaar ze in de koelkast. Het kan ongeveer 10 dagen vers blijven. Je de takken in water weken en de peterselie langer bewaren. Om microbiële besmetting te voorkomen, moet u het water verversen.

Peterselie kan bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken. Misschien wilt u ze controleren voordat u de plant aan uw dieet toevoegt.

Risico's en bijwerkingen van peterselie

Peterselie moet met mate worden geconsumeerd. Als het overmatig wordt geconsumeerd, kan het in bepaalde situaties allergieën veroorzaken. De volgende zijn bijwerkingen.

Kan de bloeddruk beïnvloeden

Peterselie kan de bloeddruk reguleren door natriumkaliumpompen te beheren. Maar wanneer geconsumeerd in hogere hoeveelheden, hypertensie kan interageren met drugs. Als u veranderingen in uw bloeddruk ziet, raadpleeg dan een arts.

Myristisine in peterselie kan de bloedsuikerspiegel verlagen. Als u al medicijnen gebruikt voor een lage bloedsuikerspiegel, kan het innemen van te veel peterselie leiden tot hypoglykemie (extreem lage bloedsuikerspiegel).

Interacties tijdens de operatie

Peterselie kan bloedstolling voorkomen en de bloedingstijd verlengen. Daarom kan het overmatige bloedingen veroorzaken tijdens de operatie. Vermijd peterselie ten minste twee weken voor een geplande operatie.

Gevoeligheid van de huid

Sommige mensen ontwikkelen gevoeligheid voor de zon na topische toepassing van peterselie of peterseliezaadolie. Dit kan zonnebrand en huiduitslag veroorzaken. Raadpleeg daarom uw arts voordat u het gebruikt.

Nierziekte

Hoewel peterselie gunstig is voor de nieren, kan het bijwerkingen veroorzaken bij mensen met een nieraandoening. In dit opzicht ontbreekt het echter aan onderzoek. Raadpleeg daarom uw arts.

Problemen met zwangerschap en borstvoeding

Hoewel het veilig is in normale hoeveelheden, kan overmatige peterselie-inname tijdens zwangerschap of borstvoeding complicaties veroorzaken. Peterselie kan de melkproductie verminderen. Daarom kan het niet worden aanbevolen om het in te nemen tijdens de borstvoeding.

Andere druginteracties

Peterselie bevat een grote hoeveelheid vitamine K, die een rol speelt bij de stolling van het bloed. De plant kan interageren met medicijnen die worden gebruikt om bloedstolling te voorkomen. Sommige studies denken dat de interactie tussen peterselie en warfarine (een antistollingsmiddel) twijfelachtig is.

Veelgestelde vragen over Peterselie

Kan het voordeel van peterselie u helpen gewicht te verliezen?

Anekdotisch bewijs suggereert dat peterselie kan worden gebruikt in detox- en gewichtsverliesdranken. Maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat peterselie goed is om af te vallen.

Wat gebeurt er als je te veel peterselie eet?

Omdat peterselie diuretisch is, is het niet raadzaam om te veel te consumeren. De plant kan ook huidallergieën veroorzaken.

Hoeveel peterselie moet ik per dag eten?

Er zijn geen wetenschappelijke gegevens over de ideale dagelijkse dosis peterselie. Je het in normale voedselhoeveelheden hebben.

Is het goed voor je om rauwe peterselie te eten?

Ja, rauwe peterselie is rijk aan voedingsstoffen en is gunstig voor je gezondheid. Maar het moet grondig worden gewassen voordat u het consumeert.

Is het veilig om elke dag peterseliethee te drinken?

Ja, het is veilig om elke dag peterseliethee te drinken. Beperk uw inname echter tot 1 tot 2 kopjes per dag. Als u medicijnen gebruikt, raadpleeg dan uw arts voordat u peterselie/peterseliethee gebruikt.

İçindekiler