X

Voordeel van peterselie: gebruiksgebied, voedingsinhoud, hoe te maken?

Het voordeel van peterselie heeft zich op veel gebieden gemanifesteerd. Het je een medicinale biljka afkomstig uit de Middellandse Zee. De bladeren, stengels en zaden van de plant worden in veel recepten gebruikt.

Peterselie je rijk aan voedingsstoffen je naj antioksidans. Anekdotisch je het bekend dat het helpt bij het verlagen van de bloeddruk, holesterol najnužnije. Het wordt gebruikt bij de productie van zeep, soba, parfum. Peterselie je otišao voor de huid vanwege de antimicrobiële en ontstekingsremmende activiteiten.

Laten we eens kijken naar het rijke voedingsprofiel, toepassingen, voordelen en bijwerkingen van peterselie.

Wat je het voordeel van peterselie en voedingsprofiel

 • Een halve kop stih, gehakte peterselie levert 11 calorieën, 2 grama koolhydraten, 1 gram eiwit, 1 gram vet najmanje 1 gram vezels.
 • Het je een rijke bron van vitamin A (8424 IE), vitamin C (133 mg), vitamin K (1640 μg), folijumzuur (152 μg) en kalij (554 mg).
 • Peterselie bevat ook flavonoïden, karotenoïden najviše vitamina C metoxiderende eigenschappen.

Krijgen bebina piterseli? Wanneer Kunnen bebina peterselie eten?

U volgende sectie zullen mi kijken naar de gezondheidsvoordelen van peterselie.

Wat je het voordeel van Peterselie?

1. Voordeel van peterselie blood de bloedsuikerspiegel reguleren

Peterselie's etherische olie zijn rijk aan een antioksidant genamd myristicin. Myristicine blood helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Het kan ook de insulineresistentie en ontsteking verminderen. Er je echter meer onderzoek nodig om deze effecten te begrijpen.

2. Kan de gezondheid van de nieren helpen

Peterselie je jen natuurlijk diureticum. Het kan helpen bij het eliminacija van gifstoffen en microben u het lichaam. Ratten gevoed peterselie zaad extract toonde meer urin output, ondanks het drinken van alleen water. Peterselie blood de natriumkaliumpomp remmen, die betrokken is bij urineregulatie in de nieren.

Dierstudies tonen ook aan dat peterselie nefroprotectieve effecten heeft op ratten met nierproblemen.

Je li het schadelijk om peterselie te eten en peterselieolie te gebruiken tijdens de zwangerschap

3. Het voordeel van peterselie krv anticanker zijn

Peterselie je rijk aan flavonoïden, waarvan bekend je dat ze antiknkereigenschappen hebben. Flavonoïden remmen de celgroei en verminderen oxidatieve stres.

Dieronderzoek heeft aangetoond dat apigenine, een flavonoïde gevonden in peterseliezaden, blood helpen kankercellen te doden en de grootte van tumoren te verminderen.

Studije o kankercellijnen hebben ook aangetoond dat apigenine antiproliferatie, ontstekingsremmende većina anti-uitzaaiingseigenschappen vertoont bij colorectale kanker. Apigenine blijkt anti-kankerverwekkende effecten te hebben op borstkanker.

Een andere anti-kankerverwekkende flavonoïde gevonden in peterselie je luteolin. Onderzoek heeft aangetoond dat luteolin preventieve effecten blood hebben op colorectale kanker.

Peterselie bevat ook carnosol, een andere verbinding met veelbelovende resultaten in de behandeling van borst-, huid-, darm-en prostaatkanker.

4. Het voordeel van peterselie blood de gezondheid van het hart verbeteren

Peterselie je gebruikt om hypertensie u volksgeneeskunde te helpen behandelen. Het rijke flavonoïdegehalte in peterselie helpt de gezondheid van het hart de verbeteren en het risico op hart – most obecavajuće verminderen.

Peterselie je ook een goede bron van foliumzuur. Folaatinname wordt geassocieerd met een goede gezondheid van het hart. Lage niveaus van folaat kunnen schadelijk zijn voor het hart. Daarom kan het toevoegen van peterselie aan het dieet van een persoon in dit opzicht helpen.

Voordelen en nadelen van peterselie: vitaminen in peterseliesap

5. Blood botgezondheid ondersteunen

Peterselie je een goede bron van vitamin K. De vitamin helpt bij de vorming van botcellen die osteocyten worden genoemd. Peterselie je gevonden om botverlies te voorkomen (een proces waarbij botten worden geabsorbeerd en afgebroken door het lichaam) bij ratten.

6. Blood de spijsvertering helpen

Traditioneel wordt peterselie gebruikt om spijsverterings- most gastro-intestinale aandoeningen te helpen behandelen. Het vezelgehalte in peterselie helpt de spijsvertering. Het helpt voedsel om door het spijsverteringskanaal te bewegen en fungeert ook als een prebiotisch aas voor goede bacteriën in darm.

Studija bij muizen vonden dat peterselie-extracten een ulcer-preventing effect hadden. Ze deden dit door de overmatige afscheiding van maagsap te voorkomen.

7. Voordeel van Peterselie blood de immuniteit verhogen

Peterselie bevat veel antioksidanten en ontstekingsremnde verbindingen, waaronder flavonoïden. Apigenin bestrijdt ontstekingen in het lichaam.

Peterselie bevat ook vitamin C. Voedsel je een krachtige antioksidant die het immuunsysteem versterkt. Peterselie bevat flavonolen zoals kaempferol en quercetine, die oxidatieve stress en cellulaire schade bestrijden.

Het drinken van Peterseliesap tijdens Menstruatie

8. Verbeter de gezondheid van de lever

Peterselie je najnapajaniji beschermend efekt hebben op de lever. Andere proučava hebben aangetoond dat peterselie kan helpen bij het regenereren van levercellen bij muizen met diabetes en het reguleren van enzymen in de lever.

9. Voordeel van peterselie heeft antibacteriële eigenschappen

Peterselie wordt van oudsher gebruikt vanwege het vermogen om ziektekiemen te bestrijden. In een studie toonde peterselie antimicrobiële activiteit in kareish kaas.

Etherische olie uit peterselie vertoonde zowel antibacteriële als schimmelwerende werking. Staphylococcus kan de groei van bacteriën zoals aureus en Listeria monocytogenes remmen. Het kan ook beschermen tegen Penicillium ochrochloron en Trichoderma viride schimmels.

10. Het voordeel van peterselie blood helpen de ogen te beschermen

Peterselie bevat vitamin A, een voedsel dat blood helpen de gezondheid van de ogen te verbeteren. Peterselie bevat ovat carotenen zoals luteïne en zeaxanthine, die helpen de ogen te beschermen. Deze gepigmenteerde helpen de ogen gezond te houden door oxidatieve schade te voorkomen. Ze verminderen het risico op maculadegeneratie en staar.

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van peterselie. Het je bekend dat de plant ook de gezondheid van de huid verbetert. U de volgende sectie hebben mi dit onderwerp privé besproken.

Wat zijn de voordelen van Peterselie op de huid?

Voedingsrijk: Peterselie is rijk aan voedingsstoffen zoals koper, zink, mangaan, calcium en kalium, die essentieel zijn voor een gezonde huid.

Anti-Aging: Vitamin C in peterselie helpt androudering te vertragen. Het werkt vrata vrije radicalen te bestrijden die oxidatieve stres veroorzaken. Het voedsel helpt ook fijne lijntjes en rimpels te verminderen. Het helpt bij celherstel en stimuleert de collageenproductie. Dit helpt de huid er flexibel en jeugdig uit te zien.

Anti-akne: Antimicrobiële eigenschappen in peterselie kunnen helpen bacteriën te bestrijden en acne te verminderen. Peterselie krv ook overtollig talg u evenwicht brengen. Privatni zijn echter geen studira om deze bewering te staven.

Ontstekingsremmend: Peterselie bevat antioxidanten die kunnen helpen huidirritatie en roodheid te verminderen.

Komt overeen met de huidtint en vermindert pigmentatie: Vitamin C in de plant blood de huid opfleuren en ruwe vlekken verminderen. Vitamin C krv ook pomogao bij het verminderen van hyperpigmentatie.

Peterselie blood worden gebruikt voor de gezondheid van de huid. Hier hebben we verschillende peterselierecepten op een rijtje gezet die je op je huid gebruiken.

Natuurlijke kruidenremedies thuis om slechte adam te verlichten

Het voordeel van peterselie om acne te composrijden

Ingrediënten

 • Behandeld voda
 • De bladeren van de peterselie
 • Een paar druppels citroensap
 • 3 druppels čaj drvo olie
 • 3 druppela rozemarijn ekstrakt

Proces

 • Voeg de peterselieblaadjes toe aan het kokende water.
 • Voeg na het afkoelen een paar druppels citroensap, tea tree-olie en rozemarijnextracten toe.
 • Giet dit mengsel in een fles en gebruik het als toner.

Peterselie gezichtsreiniger voor gelijke huidskleur

Ingrediënten

 • Behandeld voda
 • De bladeren van de peterselie
 • Een paar druppels citroensap
 • 1 teelepel honing

Proces

 • Peterselie u Toploj vodi u tjednu.
 • Maak een dunne cake en voeg een theelepel honing en een paar druppels citroensap toe.
 • Deze gezichtsreiniger verlicht oneffenheden en reinigt dode cellen, wat leidt tot een zachte en glanzende huid.

Peterselie gezichtsmasker voor huidverlichting

Ingrediënten

 • 1 eetlepel jogurt
 • De bladeren van de peterselie
 • Een paar druppels čaj drvo olie
 • 1 eetlepel havermout

Proces

 • Voeg een paar peterselieblaadjes toe in een eetlepel yoghurt.
 • Voeg een eetlepel havermout toe aan dit mengsel en maak een dun deeg.
 • Je een paar druppels tea tree olie aan dit mengsel toevoegen en dit gezichtsmasker aanbrengen voor een heldere, gezonde huid.

Peterselie tonic voor een gezonde huid

Ingrediënten

 • Behandeld voda
 • De bladeren van de peterselie

Proces

 • Haal het water uit de bladeren en meng met 200 ml vode.
 • Consumeer di mengsel dagelijks om een gezonde huid te krijgen. Vermijd overmatig verbruik.

Dit zijn manieren om peterselie te gebruiken om de gezondheid van de huid te verbeteren. Mi hebben veel voordelen van peterselie putuje. Waarom kijk je niet ni naar je verleden?

Wat je de geschiedenis van Peterselie?

Peterselie werd zeer gerespecteerd door de Grieken. Daarom werd het voor het eerst gebruikt om winnende atleten te eren. Het werd ook gebruikt om de graven te versieren. De Romeinen vonden ook het gebruik ervan in de geneeskunde voordat ze het gebruikten om voedsel te versieren. 2000 jaar gegroeid iz Het je al meer. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten peterselie beschikbaar.

Wat zijn de verschillende soorten peterselie?

Gekrulde bladeren of peterselie worden vaak gebruikt als bijgerechten in soepen, stoofschotels en andere gerechten. Het heeft een knapperige tekstur.

Platte bladpeterselie of Italiaanse peterselie heeft een sterkere smaak dan gekrulde bladpeterselie. Het wordt ook gebruikt als bijgerecht in salate, stoofschotels, soepen en sauzen.

Hamburgse of Duitse peterselie je een variëteit die wordt gebruikt in raapvormige wortel in plaats van bladeren. De wortel blood worden gebakken of gebruikt in stoofschotels en soepen voor smaak.

U het volgende gedeelte zullen mi ontdekken hoe je peterselie gebruiken om te koken.

Hoe peterselie te gebruiken om te koken?

Peterselie je een veelzijdige en goedkope aromaoptie om de smaak en presentatie van elk gerecht te verbeteren. Het wordt meestal gebruikt in stoofschotels en soepen. Veel salateressings većina augurken gebruiken dati peterselie. Aroma verbetert de posebno culinaire ervaring. Zowel stih als droge peterselie blood worden gebruikt om te koken.

De Franse keuken heeft peterselie op voorraad en soep, terwijl gerechten uit het Midden-Oosten zoals hummus en baba ghanoush peterselie als bijgerecht gebruiken.

Italiaanse gerechten zoals torta, špageti, pizza od lazanje gebruiken gedroogde peterselie als zoetstof. Sauzen zoals pesto of salsa bevatten ook peterselie. Het wordt meestal toegevoegd aan het einde van het kookproces om de smaak van het gerecht te behouden.

Hoe peterselie in uw dieet op te nemen?

Gooi de stengels weg's right de peterselieblaadjes fijn. Deze kunnen worden gebruikt in aardappelsalade of sauzen op basis van tomaten. Jet ook toevoegen aan je omlet. U peterseliesap toevoegen aan uw pinkjes voor een frisse smaak.

U ook de volgende recepten controleren en de plant in uw dieet opnemen.

Peterselie Thee

Ingrediënten

 • 250 ml zuiver vode
 • 1/4 odbjegi peterselie bladeren

Proces

 • Kook het behandelde voda je upoznala een theepot.
 • Peterselieblaadjes onder stromend koud vode.
 • Ongeveer 10 minuta u kokend vodi.
 • Zeef de bladeren en widening ervan.

Amandel gepelde zalm

Ingrediënten

 • 1/2 kop amandelen
 • 2 etlepels peterselie
 • 1 theelepel zeezout en peper
 • 1 eetlepel geraspte biologische citroenschil
 • 4 zalmfileta
 • 2 eetlepels avocado olie
 • 4 kopjes spinazie

Proces

 • Maal de amandelen in een voedselrobot.
 • Meng op een bord het amandelpoeder upoznao peterselie, citroenschil, zout en peper.
 • Dompel de zalm aan beide canten in het amandelmengsel.
 • Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de zalm toe en kook ongeveer 5 minuta aan beide canten.
 • Serveer je upoznao citroensap erop.

Voordat u begint met het koken van de peterselie, wilt u misschien de juiste peterselie nemen en deze goed bewaren.

Hoe peterselie kiezen en opslaan?

Selectie

Peterselie wordt het posebno jaar vrata u supermarkten verkocht. Zoek naar stih Peterselie je upoznala een stevige tijelo. Probeer peterselie van biologische oorsprong te krijgen. Vermijd het kopen van peterselie upoznao je vervaagde gele bladeren, dok je Schimmelov donkere vlek.

Opslag

Peterselie moet ispravna worden bewaard. Anders blood het verwelen en zijn smaak verliezen. Bewaar peterselie op een donkere plaats uit de buurt van zonlicht. Verwijder je bio i najbeširniji grondig u geleu vuile verdette bladeren. Droog het overtollige vode u de keukenhanddoek. Herhaal het wasprocess en schud vervolgens het overtollige water op de bladeren amnesty. Leg ze op een keukenhanddoek en tik voorzichtig om het resterende water te verwijderen. Doe de bladeren in een zak met rits en bewaar ze in de koelkast. Het kan ongeveer 10 dagen vers blijven. Je de takken in water weken en peterselie langer bewaren. Om microbiële besmetting te voorkomen, moet u het water verversen.

Peterselie blood bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken. Misschien wilt u ze controleren voordat u de plant aan uw dieet toevoegt.

Risico's en bijwerkingen van peterselie

Peterselie moet upoznao mate Worden geconsumeerd. Als het overmatig wordt geconsumeerd, blood het in bepaalde situaties allergieën veroorzaken. De volgende zijn bijwerkingen.

Blood de bloeddruk beïnvloeden

Peterselie blood de bloeddruk reguleren vrata natriumkaliumpompen na beheren. Maar wanneer geconsumeerd u hogere hoeveelheden, hipertenzija krv interageren susreo droge. Als u veranderingen in uw bloeddruk ziet, een arts from raadpleeg.

Myristisine u peterselie kan de bloedsuikerspiegel verlagen. Als u al medicijnen gebruikt voor een lage bloedsuikerspiegel, blood het innemen van te veel peterselie leiden tot hypoglykemie (extreem lage bloedsuikerspiegel).

Interacties tijdens de operatie

Peterselie krv bloedstolling voorkomen en de bloedingstijd verlengen. Daarom blood het overmatige bloedingen veroorzaken tijdens de operatie. Vermijd peterselie deset minste twee weken voor een geplande operatie.

Gevoeligheid van de huid

Sommige mensen ontwikkelen gevoeligheid voor de zon na topische toepassing van peterselie od peterseliezaadolie. Dit blood zonnebrand en huiduitslag veroorzaken. Raadpleeg daarom uw arts voordat u het gebruikt.

Nierziekte

Hoewel peterselie gunstig je voor de nieren, blood het bijwerkingen androorzaken bij mensen met een nieraandoening. In di dit opzicht ontbreekt het echter aan onderzoek. Raadpleeg daarom uw arts.

Problemen upoznao zwangerschap en borstvoeding

Hoewel het veilig je u normalnom hoeveelhedenu, prenagljujući krv peterselie-inname tijdens zwangerschap od borstvoeding komplikacija veroorzaken. Peterselie blood de melkproductie verminderen. Daarom blood het niet worden aanbevolen om het in te nemen tijdens de borstvoeding.

Andere drogeinterakte

Peterselie bevat een grote hoeveelheid vitamin K, die een role speelt bij de stolling van het bloed. De plant blood interageren met medicijnen die worden gebruikt om bloedstolling te voorkomen. Sommige proučava denken dat de interactie tussen peterselie en warfarine (een antistollingsmiddel) twijfelachtig je.

Veelgestelde vragen nad Peterselie

Kan het voordeel van peterselie u helpen gewicht te verliezen?

Anekdotisch bewijs suggereert dat peterselie blood worden gebruikt in detox- en gewichtsverliesdranken. Maar er je geen wetenschappelijk bewijs dat peterselie goed is om af te vallen.

Wat gebeurt er als je te veel peterselie eet?

Omdat peterselie diuretisch je, je het niet raadzaam om te veel te consumeren. De plant blood ook huidallergieën veroorzaken.

Hoeveel peterselie moet ik per dag eten?

Private zijn geen wetenschappelijke gegevens over de ideally dagelijkse dosis peterselie. Je het in normal voedselhoeveelheden hebben.

Je li het goed voor je om rauwe peterselie at eten?

Ja, rauwe peterselie je rijk aan voedingsstoffen en is gunstig voor je gezondheid. Maar het moet grondig worden gewassen voordat u het consumeert.

Je li het veilig om elke dag peterseliethee te drinken?

Ja, het je veilig om elke dag peterseliethee te drinken. Beperk uw inname echter tot 1 tot 2 kopjes per dag. Als u medicijnen gebruikt, uw arts voordat from raadpleeg u peterselie/peterseliethee gebruikt.

İçindekiler