X

Voordeel van peterselie: gebruiksgebied, voedingsinhoud, hoe thee te maken?

Het voordeel van peterselie heeft zich op veel gebieden gemanifesteerd. Mae Het yn een planhigyn meddyginiaethol afkomstig uit de Middellandse Zee. De bladeren, stengels en zaden van de planhigyn wedi'i eirio mewn gebruikt derbynyddion.

Peterselie yw rijk aan voedingsstoffen yw'r mwyaf gwrthocsid. Mae Anekdotisch yn het bekend dat het helpt bij het verlagen van de bloeddruk, colesterol yn fwyaf o reidrwydd. Het wordt gebruikt bij de productie van zeep, ystafell, parfum. Mae Peterselie yn goed voor de huid fanwege de antimicrobiële en ontstekingsremmende actifaditeiten.

Laten ni'n eens kijken naar het rijke voedingsprofiel, toepassingen, voordelen en bijwerkingen van peterselie.

Mae Wat yn het voordeel van peterselie en voedingsprofiel

 • Een haner kop yn erbyn, gehakte peterselie yn ysgogi 11 calorieën, 2 gram koolhydraten, 1 gram eiwit, 1 gram milfeddyg o leiaf 1 gram o felzels.
 • Mae Het yn een rijke bron van fitamine A (8424 IE), fitamin C (133 mg), fitamin K (1640 μg), plygu (152 μg) en calium (554 mg).
 • Peterselie bevat ook flavonoïden, carotenoïden i'r mwyaf fitamin C metoxiderende eigenschappen.

peterselie babi Krijgen? Peterselie eten babi Wanneer kunnen?

Mewn folgende sectie zullen ni kijken naar de gezondheidsvoordelen van peterselie.

Wat yw het voordeel van Peterselie?

1. Voordeel van peterselie gwaed de bloedsuikerspiegel reguleren

Etherische Peterselie olie zijn rijk aan een genaamd myristicin gwrth-ocsid. Gwaed Myristicine yn helpu bij het i gofrestru van de bloedsuikerspiegel. Het kan ook de inswlinesistentie en ontsteking verminderen. Mae Er yn echter meer onderzoek nodig om deze effaith te begrijpen.

2. Kan de gezondheid van de nieren helpen

Mae Peterselie yn een natuurlijk diureticum. Het kan helpen bij het dileu van gifstoffen en microben yn het lichaam. Ratten wedi'i gevou peterselie zaad echdynnu allbwn wrin toonde meer, ondanks het yfed dŵr fan alleen. Peterselie gwaed de natriumkaliumpomp remmen, die betrokken yw bij wrinregulatie yn de nieren.

Dierstudies tonen ook aan dat peterselie nefroprotectieve effecten heeft op ratten yn cwrdd â nierproblemen.

A yw het schadelijk om peterselie te eten en peterselieolie te gebruiken tijdens de zwangerschap

3. Het voordeel van peterselie gwaed anticanker zijn

Mae Peterselie yn rijk aan flavonoïden, mae ffa waarvan yn dat ze antiknkereigenschappen hebben. Flavonoïden yn ail-ddynion de celgroei en verminderen ocidatieve straen.

Dieronderzoek heeft aangetoond dat apigenine, een flavonoïde gevonden yn peterseliezaden, cymorth gwaed kankercellen te doden en de grootte van tiwmoren te verminderen.

Astudiaethau dros kankercellijnen hebben ook aangetoond dat apigenine antiproliferatie, ontstekingsremmende y rhan fwyaf o wrth-uitzaaiingseigenschappen vertoont bij colorectale kanker. Apigenine blijkt gwrth-kankerverwekkende effecten te hebben op borstkanker.

Een andere gwrth-kankerverwekkende flavonoïde gevonden yn peterselie yw luteolin. Onderzoek heeft aangetoond dat luteolin atal effaith gwaed hebben op colorectale kanker.

Cyfarfu Peterselie bevat ook carnosol, een andere verbinding â veelbelovende yn deillio o de behandeling van borst-, huid-, darm-en prostaatkanker.

4. Het voordeel van peterselie gwaed de gezondheid van het hart verbeteren

Mae Peterselie yn gebruikt om gorbwysedd mewn volksgeneeskunde te helpen behandelen. Het rijke flavonoïdegehalte yn peterselie helpt de gezondheid van het hart de verbeteren en het risico op hart – yn fwyaf addawol o ferminderen.

Mae Peterselie yn ook een goede bron van foliumzuur. Cyfarfu Folaatinname wordt geassocieerd â een goede gezondheid van het hart. Lage niveaus van folaat kunnen schadelijk zijn voor het hart. Daarom kan het toevoegen van peterselie aan het dieet van een persoon mewn dit opzicht helpen.

Voordelen en nadelen van peterselie: fitaminen mewn peterseliesap

5. Botgezondheid gwaed ondersteunen

Mae Peterselie yn een goede bron van fitamine K. De fitamin helpt bij de vorming van botcellen yn marw osteocyten worden genoemd. Mae Peterselie yn gevonden om botverlies te voorkomen (een proces waarbij botten worden geabsorbeerd en afgebroken drws het lichaam) bij ratten.

6. Cymorth blood de spijsvertering

Traddodiadol eirion peterselie gebruikt om spijsverterings- y rhan fwyaf o gastro-berfedd aandoeningen te helpen behandelen. Het vezelgehalte mewn peterselie yn helpu de sbeislyd. Het helpodd voedsel om drws het spijsverteringskanaal te bewegen en fungeert ook als een prebiotisch aas voor goede bacteriën in darm.

Astudiaethau bij muizen vonden dat peterselie-echdynnu effaith atal wlserau wedi'i haddenu. Ze deden drws dit de gormatige afscheiding van maagsap te voorkomen.

7. Voordeel van Peterselie gwaed de immuniteit verhogen

Peterselie bevat veel antioxidanten en ontstekingsremnde verbindingen, waaronder flavonoïden. Apigenine bestrijdt ontstekingen yn het lichaam.

Peterselie bevat ook fitamin C. Mae Voedsel yn een krachtige gwrthocsid yn marw het imiwnuunsysteem versterkt. Peterselie bevat flavonolen zoals kaempferol en quercetine, marw ocidatieve straen en cellulaire schade bestrijden.

Het drinken van Peterseliesap tijdens Menstruatie

8. Verbeter de gezondheid van de lifer

Peterselie yw'r effaith besgermend fwyaf egnïol hebben op de lifer. Astudiaethau Andere hebben aangetoond dat peterselie kan helpen bij het regenereren van levercellen bij muizen wedi cwrdd â diabetes en het reguleren van ensym yn de lifer.

9. Voordeel van peterselie heeft antibacteriële eigenschappen

Peterselie wordt van oudsher gebruikt vanwege het vermogen om ziektekiemen te bestrijden. Yn een astudio toonde peterselie antimicrobiële actifaditeit yn kareish kaas.

Etherische olie uit peterselie vertoonde zowel antibacteriële als schimmelwerende werking. Staffylococws kan de groei van bacteriën zoals auureus en Listeria monocytogenes. Het kan ook beschermen tegen Penicillium plwyfochloron en Trichoderma viride schimmels.

10. Het voordeel van peterselie gwaed yn helpu de ogen te beschermen

Peterselie bevat fitamin A, een voedsel dat gwaed helpen de gezondheid van de ogen te verbeteren. Peterselie bevat ovat carotenen zoals luteïne en zeaxanthine, marw helpen de ogen te beschermen. Deze gepigmenteerde helpen de ogen gezond te houden drws ocidatieve schade te voorkomen. Ze ferminderen het risico op maculadegeneratie en staar.

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van peterselie. Mae Het wedi'i besgi dat de planhigyn ook de gezondheid van de huid verbetert. Yn de folgende sectie hebben, rydym yn dit onderwerp privé besproken.

Wat zijn de voordelen van Peterselie op de huid?

Voedingsrijk: Peterselie yw rijk aan voedingsstoffen zoals koper, zink, mangaan, calsiwm en kalium, die essentieel zijn voor een gezonde huid.

Gwrth-Ymddygiad: Fitamin C mewn cymorth peterselie a'i fod yn cynhyrchu te vertragen. Het werkt drws vrije radicalen te bestrijden die ocidatieve straen veroorzaken. Het voedsel helpt ook fijne lijntjes en rimpels te verminderen. Helpodd Het bij celherstel en symbyliad de coleageenproductie. Dit helpt de huid er flexibel en jeugdig uit te zien.

Gwrth-acne: Antimicrobiële eigenschappen yn peterselie kunnen helpen bacteriën te bestrijden en acne te verminderen. Peterselie gwaed ook gortollig talg mewn brengen hyd yn oed. Astudiaethau geen zijn echter preifat om deze bewering te staven.

Ontstekingsremmend: Peterselie bevat antioxidanten die kunnen helpen huidirritatie en roodheid te verminderen.

Cyfarfu Komt â de huidtint en vermindert pigmentatie: Fitamine C mewn gwaed de planhigyn de huid opfleuren en ruwe vlekken verminderen. Fitamin C gwaed ook helpen bij het verminderen van hyperpigmentatie.

Peterselie blood worden gebruikt voor de gezondheid van de huid. Hier hebben ni verschillende peterselierecepten op een rijtje gezet die je op je huid gebruiken.

Natuurlijke kruidenremedies bawd om slechte adam te verlichten

Het voordeel van peterselie om acne te composrijden

Ingrediënten

 • Dŵr behandeld
 • De bladeren van de peterselie
 • Een paar druppels citroensap
 • 3 olie coeden de druppels
 • 3 darn o rozemarijn 3 druppels

Brose

 • Voeg de peterselieblaadjes toe aan het kokende dŵr.
 • Voeg na het afkoelen een paar druppels citroensap, te tree-olie en rozemarijnextracten toe.
 • Giet dit mengsel mewn een fles en gebruik het als arlliw.

Peterselie gezichtsreiniger voor gelijke huidskleur

Ingrediënten

 • Dŵr behandeld
 • De bladeren van de peterselie
 • Een paar druppels citroensap
 • 1 theelepel yn mireinio

Brose

 • Peterselie mewn Dŵr Cynnes yn ystod yr Wythnos.
 • Maak een dwye cacen en voeg een theelepel honing en een paar druppels citroensap toe.
 • Deze gezichtsreiniger verlicht oneffenheden en reinigt dode cellen, wat leidt tot een zachte en glanzende huid.

Peterselie gezichtsmasker voor huidverlichting

Ingrediënten

 • 1 iogwrt eetlepel
 • De bladeren van de peterselie
 • Een paar druppels coeden de olie
 • 1 eetlepel havermout

Brose

 • Voeg een paar peterselieblaadjes toe yn iogwrt eetlepel.
 • Voeg een eetlepel havermout toe aan dit mengsel en maak een dun deeg.
 • Je een paar druppels coeden de olie aan dit mengsel toevoegen en dit gezichtsmasker aanbrengen voor een heldere, gezonde huid.

Peterselie tonic voor een gezonde huid

Ingrediënten

 • Dŵr behandeld
 • De bladeren van de peterselie

Brose

 • Cyfarfu dŵr het Haal uit de bladeren en meng â dŵr 200 ml.
 • Consumeer di mengsel dagelijks om een gezonde huid te krijgen. Vermijd yn gor-rwydo verbruik.

Dit zijn manieren om peterselie te gebruiken om de gezondheid van de huid te verbeteren. Ni hebben veel voordelen van peterselie yn teithio. Waarom kijk je niet hyd yn oed naar je verleden?

Wat yw de geschiedenis van Peterselie?

Peterselie werd zeer gerespecteerd drws de Grieken. Daarom werd het voor het eerst gebruikt om winnende atleten te eren. Het werd ook gebruikt om de graven te versieren. De Romeinen vonden ook het gebruik ervan yn de geneeskunde voordin ze het gebruikten om voedsel te versieren. 2000 jaar gegroeid o Het yn meer. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten peterselie beschikbaar.

Wat zijn de verschillende soorten peterselie?

Gekrulde bladeren o peterselie worden vaak gebruikt als bijgerechten mewn soebin, stoofschotels en andere gerechten. Het heeft een knapperige textuur.

Platte bladpeterselie o Italiaanse peterselie heeft een sterkere smaak dan gekrulde bladpeterselie. Het wordt ook gebruikt als bijgerecht mewn saladau, stoofschotels, soepen en sauzen.

Mae Hamburgse o Duitse peterselie yn een variëteit die wordt gebruikt mewn wortel raapvormige mewn plaats van bladeren. De wortel gwaed worden gebakken o gebruikt mewn stoofschotels en soepen voor smaak.

Yn het folgende gedeelte zullen ni ontdekken hoe je peterselie gebruiken om te koken.

Hoe peterselie te gebruiken om te koken?

Mae Peterselie yn een veelzijdige en goedkope aromaoptie om de smaak en presentatie van elk gerecht te air am air. Het wordt meestal gebruikt mewn stoofschotels en soepen. Saladedressings Veel Mae'r rhan fwyaf o gebruiken augurken yn rhoi peterselie. Aroma verbetert de yn enwedig ervaring culinaire. Zowel yn erbyn als yn boddi peterselie gwaed worden gebruikt om te koken.

De Franse keuken heeft peterselie op voorraad en soep, terwijl gerechten uit het Midden-Oosten zoals hummus en baba ghanoush peterselie als bijgerecht gebruiken.

Italiaanse gerechten zoals cacen, spaghetti, pizza o lasagne gebruiken gedroogde peterselie als zoetstof. Sauzen zoals pesto o salsa bevatten ook peterselie. Het wordt meestal toegevoegd aan het einde van het kookproces om de smaak van het gerecht te behouden.

Hoe peterselie yn uw dieet op te nemen?

Gooi de stengels dde weg de peterselieblaadjes fijn. Deze kunnen worden gebruikt mewn aardappelsalade o fan sylfaen sauzen op. Je het ook toevoegen aan je omelet. U peterseliesap toevoegen aan uw drankjes voor een ffrsse smaak.

U ook de folgende rheolydd derbynfa en de planhigyn mewn opnemen diset uw.

Peterselie Thee

Ingrediënten

 • 250 ml o ddŵr zuiver
 • 1/4 llafn peterselie wedi'i dorri i ffwrdd

Brose

 • Cyfarfu dŵr behandelde Kook het â'r een theepot.
 • Peterselieblaadjes onder stromend dŵr koud.
 • Ongeveer 10 munud mewn dŵr kokend.
 • Zeef de bladeren en yn lledu ervan.

Amandel gepelde zalm

Ingrediënten

 • 1/2 kop amandelen
 • 2 eetlepels peterselie
 • 1 theelepel zeezout en peper
 • 1 eetlepel geraspte biolegol citroenschil
 • 4 zalmfilets
 • 2 eetlepels afocado olie
 • 4 kopjes spinazie

Brose

 • Maal de amandelen yn een voedselrobot.
 • Cyfarfu Meng op een bord het amandelpoeder â peterselie, citroenschil, zout en peper.
 • Dompel de zalm aan beide canten yn het amandelmengsel.
 • Verhit de olie yn een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de zalm toe en kook ongeveer 5 munud aan beide canten.
 • Cyfarfu'r gweiniwr â citroensap erop.

Cyfarfu Voordat u i ddechrau â het koken van de peterselie, helynt u camsyniad de juiste peterselie nemen en deze goed bewaren.

Hoe peterselie kiezen en opslaan?

Dewis

Peterselie yn eirio het yn enwedig drws jaar mewn verkocht uwchfarchn. Cyfarfu Zoek naar yn erbyn peterselie â chorff stevige een. Probeer peterselie van biolegol oorsprong te krijgen. Cyfarfu Vermijd het kopen van peterselie â vervaagde o lafn gele, tra bod donkere vlek schimmel.

Opslag

Peterselie moet yn cywiro'r gair cywir. Anders gwaed het ferwelen en zijn smaak verliezen. Bewaar peterselie op een plaats donkere uit de buurt van zonlicht. Verwijder hefyd oedd y grondig mwyaf llafn yn y gele o duon fertigol vuile. Droog het yn gor-wneud dŵr yn de keukenhanddoek. Roedd herhaal het yn ailbrosesu en schud verfolgens het dros ddŵr op de bladeren amnest. Leg ze op een keukenhanddoek en tik voorzichtig om het resterende dŵr te verwijderen. Cyfarfu Doe de bladeren yn een zak â'r rits en bewaar ze yn de koelkast. Het kan ongeveer 10 dagen vers blijven. Je de takken mewn weken dŵr en peterselie langer bewaren. Om microbiële besmetting te voorkomen, moet u het dŵr yn erbyn.

Peterselie gwaed bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken. Misschien wilt u ze rheolydd voordat u de planhigyn aan uw dieet toevoegt.

Risico's en bijwerkingen van peterselie

Cyfarfu Peterselie moet â'i fate worden geconsumeerd. Als het dros y gair geconsumeerd, het gwaed mewn lleoliad bepaalde alergeddën veroorzaken. De folgende zijn bijwerkingen.

Gwaed de bloeddruk beïnvloeden

Peterselie gwaed de bloeddruk reguleren drws natriumkaliumpompen yn beheren. Maar wanneer geconsumeerd mewn hogere hoeveelheden, gwaed gorbwysedd roedd rhyngageren yn cwrdd â chyffuriau. Als u veranderingen yn uw bloeddruk ziet, y celfyddydau o raadpleeg.

Myristisine yn peterselie kan de bloedsuikerspiegel verlagen. Als u al medicijnen gebruikt voor een lage bloedsuikerspiegel, het gwaed yn rhoi'r gorau i fan te veel peterselie leiden tot hypoglykemie (bloedsuikerspiegel extreem lage).

Rhyngweithredu tijdens de operatie

Peterselie gwaed yn blodeuo voorkomen en de bloedingstijd verlengen. Daarom gwaed het dros bloedingen veroorzaken tijdens de operatie. Vermijd peterselie deg minste twee weken voor een geplande operatie.

Gevoeligheid van de huid

Sommige mensen ontwikkelen gevoeligheid voor de zon na topische toepassing van peterselie o peterseliezaadolie. Dit blood zonnebrand en huiduitslag veroorzaken. Raadpleeg daarom uw celfyddydau voord u het gebruikt.

Cymorth Nierziekte

Mae Hoewel peterselie gunstig yn voor de nieren, het gwaed bijwerkingen androorzaken bij mensen wedi cyfarfod â een nieraandoening. Yn di dit opzicht ontbreekt het echter aan onderzoek. Raadpleeg daarom uw celfyddydau.

Cyfarfu Problemen â zwangerschap en borstvoeding

Mae hoewel het veilig mewn hoeveelheden arferol, mae gwaed yn gor-rwydo peterselie-inname tijdens zwangerschap o gymhlethu cymhlethu'r borstvoeding veroorzaken. Peterselie gwaed de melkproductie verminderen. Daarom gwaed het niet worden aanbevolen om het yn te nemen tijdens de borstvoeding.

Cyffuriau Andere

Peterselie bevat een grote hoeveelheid fitamine K, die een rôl speelt bij de stolling van het wedi'i flodeuo. Cyfarfu'r rhyng-blanhigion gwaed â medicijnen die worden gebruikt om bloedstolling te voorkomen. Mae astudiaethau sommige denken dat de interactie tussen peterselie en warfarine (een antistollingsmiddel) twijfelachtig.

Veelgestelde vragen dros Peterselie

Kan het voordeel van peterselie u helpen gewicht te verliezen?

Anekdotisch bewijs suggereert dat peterselie gwaed worden gebruikt yn dadwenwyno- en gewichtsverliesdranken. Maar er yw geen wetenschappelijk bewijs dat peterselie goed yw om af te vallen.

Wat gebeurt er als je te veel peterselie eet?

Omdat peterselie diuretisch yw, a yw het niet raadzaam om te veel te traul. De planhigyn gwaed ook huidallergieën veroorzaken.

Hoeveel peterselie moet ik fesul dag eten?

Preifat zijn geen wetenschappelijke gegevens dros de yn ddelfrydol dagelijkse dosis peterselie. Je het mewn voedselhoeveelheden hebben arferol.

A yw het goed voor je om rauwe peterselie yn eten?

Ja, rauwe peterselie yw rijk aan voedingsstoffen en yw gunstig voor je gezondheid. Maar het moet grondig worden gewassen voordat u het yn yfed.

A yw het veilig om elke dag peterseliethee te yfen?

Ja, het yw veilig om elke dag peterseliethee te yfen. Beperk uw inname echter tot 1 tot 2 kopjes fesul dag. Als u medicijnen gebruikt, y celfyddydau uw voord o raadpleeg u peterselie/peterseliethee gebruikt.

İçindekiler