Kakve su štete od tosta i nestašice jedenja spaljenih hlebova?

Šteta zdravice nije poznata. Mnoge stvari, ne samo kruh, mogu imati efekt koji uzrokuje rak kada se prekuva ili sprži. U ovom članku pokušali smo sažmiti situacije u kojima tost može izazvati štetne nuspojave i razloge.

Šta su Tostove štete?

Ukus lagano pečenog ili djelomično izgorjelog kruha je nekima ugodan. Ponekad trljanje doručaka kao što su maslac, med i vrhnje na dobro tostiranom kruhu dodaje okus. Ali kada se određene hrane bogate ugljikohidratima, poput kruha ili krumpira, zagriju na visoke temperature, on formira spoj akrylamida, za koji se sumnja da uzrokuje rak. U isto vrijeme, vitamini koji postoje tokom procesa prekuhavanja ispari iz kruha. S druge strane, GI vrijednost tosta je niska, što znači da uvećava šećer u krvi još više. Tost je bolji od svježeg kruha u tom pogledu.

Koje su tostiranje u pećnici ili tosteru?

Kao što smo već spomenuli, nazdravljajući kruh je vrlo funkcionalan u mnogim pogledu, kako po ukusu tako i po ukusu. Ponekad se hleb prži da se doda u supe, a ponekad i da se doda u ćufte. Međutim, premlaćivanje kruha, koji je već bio podvrgnut procesu kuhanja, do blago gorućeg nivoa utiče put za pojavu štetnih spojeva koji mogu izazvati rak. Ali koliko je riskantno nazdraviti kruhom? Ako želite, razmotrimo odgovor na ovo pitanje pod stavku po zaglavljima stavku:

Svježi kruh od cijelegrane (kad se nikad ne prži)

  • Sadrži samo malo akrylamida, što je razumno uzrokovano efektom prvog kuhanja.
  • Wholegrain kruh, koji nikada nije pržen, ima učinak brzog podizanja šećera u krvi.

Šteta lagano nazdravljenim običnim kruhom

  • Među vrstama prženja ima bar akrilamidnu razinu laganog tosta.
  • Ima manje efekta jačanja šećera u krvi od hleba koji nikada nije spržen.

Šteta pečenog kruha dok ne pomjeri

  • Stopa povećanja šećera u krvi se blago snizila.
  • Kod tako umjereno pečenih prsa dolazi do količine akrylamida, koji ima opasno karcinogeno dejstvo.

Šteta tosta sa komadićnim crninom

Regija sa pretjeranim sadržajem akrylamida ima vrlo visok nivo rizika akrylamida, iako je tost sa opekotinama nevina u podizanju šećera u krvi. Zato, tost sa opekotinama na njemu nikada ne treba konzumirati. Ova upozorenja nisu samo za kruh, sve prekuvane hrane nose isti rizik. Ako želite, koje su štete od jedenja čipsa tokom trudnoće, koje mi pričamo o tome koje štetne efekte čipsa, koji su prženi proizvodi, može izazvati tokom trudnoće? -Možete pročitati i članak pod naslovom Jedući čips tokom trudnoće.

Je li nezgodno jesti tost?

Tost je štetan zbog nivoa akrylamida formiranog u obroku. Što se više zacrveni ili opeče kruh, to se više javlja akrilamid. Akrilamid je jedan od najvažnijih spoja koji izazivaju rak.

Da li je jedenje spaljenog hleba štetno?

Jesti spaljeni kruh je jedna od naj riskantnijih stvari za napraviti. Nivo akrilamida, supstanca koja uzrokuje rak u spaljenom hlebu, je najviši. Zato je konzumiranje spaljenog kruha prilično štetno.
Kakve su štete od tosta? Je li štetno jesti spaljeni kruh? Da li hleb pečen u rerni ili toster izaziva rak?

Izvor