Koje su prednosti, štete i nuspojave Bergamota?

U posljednje vrijeme je postavljano mnogo pitanja o prednostima i šteti bergamota. Bergamot, zanimljiva biljka citrusa, nije dobro poznata u mnogim dijelovima svijeta, ali nedavna istraživanja pokazuju da može liječiti širok spektar zdravstvenih uvjeta.

Šta je Bergamot i kakve su koristi njegove?

Bergamot je jestiv i često se koristi za napraviti marmeladu. Međutim, tradicionalna upotreba voća je zapravo centriraj oko njegove školjke. Bergamot ulje, proizvedeno od ljuštenja voća, koristi se u svemu, od likera do industrije parfema. Preferira se i proizvoditi Earl Grey čaj, jednu od najpopularnijih vrsta čaja. Bergamot voće i voda također su ocijenjen od strane medicinske industrije u posljednje vrijeme, a početni rezultati su vrlo obećavajući.

Koje su prednosti bergamota?

Prednosti ploda bergamota uključuju poboljšanje zdravlja kože, snižavanje nivoa stresa, povećanje mentalnog fokusa i sprečavanje raka.

Prednosti Bergamota za Kožu

Bergamot pomaže u liječenju različitih kožnih poremećaja kao što su psorijaza, vitiligo i akne. Ukoliko želite, možete imati koristi i od našeg članka pod naslovom Prirodni recepti za masku i njegu kod kuće za crnu točku i akne.

Bergamot smanjuje stres

Esencijalno ulje izvedeno iz njegove ljuske se široko koristi za smanjenje stresa i povećanje mentalne budnosti kod pacijenata sa rakom koji se podliježu zračenju.

Bergamot se može koristiti kao insekticid

Ulje iz bergamota ima svojstva insekticida, to je popularan tretman za zaštitu od vaški i parazita.

Prednosti Bergamota za rak

Studija iz 2018. godine je otkrila da bergamot ima sposobnost da zaustavi rast ćelija raka dojke. Slična studija je otkrila da bergamot ima prednosti protiv raka kada je riječ o raku kostiju. Postoji i raznovrsno istraživanje koje pokazuje da bergamot ima obećavajuće efekte na rak debelog crijeva.

Prednosti Bergamota holesterolu

Upotreba ekstrakta bergamota pomaže u smanjenju nivoa holesterola. Ovo svojstvo je zbog prisutnosti melitidina i brutieridina, koji se mogu naći u jedinstvenom citrusnom soku bergamota.

Prednosti Bergamota za probavu

Ovaj snažan prirodni lijek je posebno učinkovit u smanjenju nadutosti, a popiti nekoliko gutljaja bergamot soka nakon večere je prilično opuštajuća probava. Bergamot čajovi, također zvani Earl Grey, također su popularne metode za liječenje probavnih problema.

Štete i nuspojave Bergamota

Bergamot nije odobren za žene tokom trudnoće ili laktacije, budući da može ugroziti razvoj bebe. Ostale nuspojave koje se mogu pojaviti kao posljedica upotrebe bergamota uključuju:

  • Ovi plodovi, lišće i soci pokazuju fototoksičan svojstva, to jest, mogu učiniti vašu kožu posebno osjetljivom na Sunce.
  • U nekim slučajevima, fatalni problemi mogu se pojaviti i kod djece koja konzumiraju visoke doze bergamota.
  • Može u interakciji s mnogim lijekovima i sniziti nivo šećera u krvi, što nije pogodan za dijabetičare pod liječenjem.
  • Napomena: Žene bi trebale prestati uzimati bergamot najmanje dvije sedmice prije operacije.
Je li nezgodno jesti Bergamot tokom trudnoće?

Konzumacija bergamota se ne preporučuje, jer može uticati na razvoj bebe tokom trudnoće i laktacije.

Izvor