X

Da li bebe imaju Peršun? Kada bebe mogu da jedu peršun?

Pitanje da li se bebama daje peršun je na prvom mjestu među majkama koje se pitaju odgovor. Peršun čini tanjur lepšim i skoro je čistač nepca, ali da li je siguran za bebe?

Da li bebe imaju peršun?

Dođe vrijeme u životu vaše bebe kada biste mogli početi poklanjati hranu osim hrane za bebe ili peršuna osim mlijeka za dojke. Naravno, možda se brineš da mu daš pravu stvar.

Peršun je siguran za bebe da jedu, pod uslovom da počnu da uče da jedu čvrstu hranu. Ovo je doba u kojem beba počinje uzimati jednostavnu hranu i naučiti žvakati. Na kraju krajeva, relativno je sigurno i korisno hraniti bebe peršinom, sve dok nisu alergične.

You May Be Interested: Are Bebe Given Suvo grožđe?

Mogu li dati moj mali peršun? Odgovor: Da

Odgovorili smo da na pitanje da li bebe treba hraniti peršinom, ali ovo zavisi od određenih uslova. Peršun se ne sme dati pre 8.meseca. Peršun i slične biljke mogu izazvati alergijske efekte na neke ljude. Ovo se odnosi i na bebe.

Stoga, kada hranite peršin bebama, trebate ga promatrati, počevši od vrlo malih količina, i nikada ne davati nikakve biljke bebi u ekstremnom i jednosmjeran način. Biti uravnotežen i jesti u svojoj odluci je mora za razvoj bebe.

Drugo razmatranje kada je u pitanju hranjenje bebe peršun je rizik da se drži nepca. Stoga, peršin treba dati bebama na fino isjeckani način kako bi bili sigurni.

You May Be Interested: What Vegetables Should Bebe bebe given?

Koje su prednosti peršuna bebama?

Peršun ima mnoge zdravstvene prednosti koje može pružiti ljudskom tijelu, što je također dobro za bebe. Iako znamo da naša tjestenišna ploča ima prilog i jednostavan je dodatak hrani, ova mala biljka ima puno toga za pružiti. Prvo, veoma je bogat antioksidansima. Sadrži Luteolin, koji poboljšava metabolizam u ljudskom tijelu i čak djeluje kao anti-upalni.

Peršun također sadrži vitamin C i A i pomaže u povećanju jačine imunoloskog sistema. Osim toga, ova biljka je bogata i vitaminom K. Ovaj vitamin je posebno odličan za bebe, jer pomaže u jačanju kostiju, koje su važne u razvojnim godinama djece. Dvije žlice ili jedna poslužuju, peršun pure sadrži više od 100% bebinog dnevnog vitamina K treba.

You May Be Interested: Are Bebe Given Salt?

Kako dati Peršun bebama?

Postoji nekoliko načina za pripremu peršina za bebe, ali najvažniji dio je osigurati da se prvo temeljito očisti kako bi se spriječila bakterijska infekcija. U potpunosti oprati da biste uklonili sedimente, prljavštinu i bakterije koje mogu stisnuti u njega. Jedan od načina da nahraniš bebu peršunom je da je pripremiš sirovom. Za peršina u sirovom obliku se kaže da sadrži više antioksidanata, za razliku od onih kuhanih. Međutim, iako je to istina, sirovi peršun ima strukturu da bebe mogu imati poteškoća u jedenju.

Drugi način pripreme peršina je da ga skuvate ili parite, tako da se može omekšati i olakšati jesti. Ni pod kojim okolnostima ne trebate mikrovalno grijanje i kuhanje pri davanju hrane bebi, budući da će ovo definitivno ubiti većinu hranjivih tvari u njemu. Također, ako je moguće, kupite organske umjesto uobičajenog peršina koji vidite na tržištu. Iako su nešto skuplji, sadrže više hranjivih tvari i manje štetnih tvari.

You May Be Interested: Are Bebe Given Green Peppers?

Ostale prednosti davanja peršuna bebama

Poznato je da peršun sadrži vitamine, hranjive tvari i antioksidante, kao i koristi tijelu na druge načine. Na primjer, biljka pomaže u uklanjanja višak tekućina iz tijela, tako da djeluje kao diuretika i poboljšava funkciju bubrega. Osim toga, od toga će imati koristi i bebe, jer je poznato da pomažu u promociji probave. Ovo je veoma važno za bebe, jer u ovom veoma mladom dobu, njihov probavni sistem je još uvek malo osetljiv.

You May Be Interested: Are Bebe Given Celery?

Zadnje riječi o bebama koje jedu peršun

Kao što se može vidjeti, vrlo je korisno hraniti peršun, koji u njemu skladišti mnoge vitamine i minerale, bebama. Međutim, kao i kod svake hrane i svake biljke, treba paziti da hrana koja se daje bebama bude meka, lako žvakava i lako se guta na način koji ne izaziva gušenje. Alergijske efekte hrane, posebno peršina, treba posmatrati i dati bebi postepeno. Jedan od najvažnijih faktora je da su sve vrste hrane koje se daju bebi temeljito oprane i svježe.

You May Be Interested: Are Bebe Given Pickles?

Izvor