Защо възстановяващите хора тест положителен за Covid-19 отново?

Въпросът защо covid-19 тест отново е положителен при тези, които се възстановяват е повдигнат през последните дни с новините на тези, които са се върнали положителни резултати след възстановяване от болестта. Има случаи в много страни, не само в Турция, където пациентите са се усложили положително за COVID 19 след пълно възстановяване от болестта. В такива случаи някои от тези пациенти са поставени под карантина отново. Но защо се случва това? Има обяснение за науката.

Защо възстановяващите хора тест положителен за Covid-19 отново?

Според указанията на Световната здравна организация, пациентите, които се възстановяват клинично трябва да се изследват два пъти за корона вирус. Излагането на човек на нов тип коронарен вирус може да бъде открито по два метода – чрез тестване на наличието на вируса в организма или чрез наличие на антитела, освободени от нашето тяло за борба с вируса. Вторият тест се нарича бърз или серологичен тест. Използва се само седмица след заразяването на човек с вируса. Това е времето, необходимо на организма да произвежда антитела, които по-късно се появяват в кръвните ни проби.

Следователно, ако човек е тестван за изпитване на антитела по всяко време преди инкубационния период, резултатите от теста вероятно ще бъдат отрицателни. Серологичните тестове са полезни за провеждане на тестове в голям мащаб и за оценка на разпространението на болестта в клъстер или общност. Резултатите са полезни при проектирането на модели за оценка на траекторията на разпространението.

Защо някои пациенти тестват положителен за Covid-19 отново след оцеляване на болестта?

Ако има мъртъв вирус в пробата, може да е този. Патогенът не може да бъде култивиран в лабораториите, но тестът може да покаже присъствието му върху тавата, събрана за изследване. Следователно, пациентът може да даде отрицателен тест през втората седмица на заболяването и след това да даде положителен тест отново.

RT-PCR тест

От друга страна, СЗО препоръчва обратната транскриптаза- полимеразна верижна реакция (RT-PCR), най-често използваният тест за проверка за идентифициране на случаи на COVID-19. Този тест отчита наличието на РНК в храчки или тампони, взети от носа, гърлото или долния респираторен орган, за да се определи дали пациентът е носител. RT-PCR е по-прецизен тест, тъй като при откриване на вируса, нуклеинова киселина се усилва многократно, за да се открие наличието на микроби. Откриването в рамките на първата седмица е по-добре с помощта на RT-PCR тестване. Понякога обаче този тест може да не открие наличието на вируса. Rt-PCR тестовете могат да дадат неправилни резултати за трима от 10 пациенти. Какво е добро за коронавируса, ако желаете? Можете също да прочетете статията лекарства за Covid-19 у дома, Естествени билкови лечение.

Източник