Какви са лечебни билки, които могат да се отглеждат в саксии? Лавандула в саксия, Розмарин…

Лечебни билки, които могат да се отглеждат в саксии се открояват като източник на забавление и лечение в нашата страна, както в по-голямата част на света. Градинарството е и отпускащо хоби, което можете да продължите да се наслаждавате през цялата година, в зависимост от местоположението си. За тези, които не разполагат с възможност да градина извън, ние сме съставили за вас лечебни билки и ползи, които могат да бъдат отглеждани у дома.

Какви са лечебни билки, които могат да се отглеждат в саксии?

Лечебни билки и растителни растения са растения, отглеждани в подкрепа на специфични заболявания и симптоми. По-долу ще можете да намерите лечебни растения, които лесно могат да растат в саксии с техните предимства под формата на глави:

Дали лавандулата расте в саксии?

Лавандулата е растение, което може да се използва за много неща, но е най-вече предпочитан за тревожност и стрес. Тя има не само настроение повишаване ползи, но също така и сърце затопляне аромат и красив външен вид в тъмно лилав цвят. Традиционно, лавандула се използва за лечение на разхлабване и инфекция, изгаряния и ухапвания. Въпреки това, наличните доказателства показват, че лавандуловото масло има настроение-стабилизиращи, успокояващо и Невропротективни свойства.

Ето някои съвети, които да ви помогнат да отглеждате лавандула в саксии:

 • Пролетта е идеална за засаждане на лавандула. Въпреки това, лавандула може да бъде засадена през есенния сезон.
 • Изключително влажната и влажна среда не обича лавандулата. Водата веднъж до два пъти седмично след като растенията започват да се издигат над почвата.
 • Ако решите да отглеждате лавандулата си на закрито, дръжте го близо до прозорците, които получават добра стойност на светлината.
 • След лавандула цъфти около 50% от цветните пъпки, е време да се намалят стъблата.

Сега, когато имате свежа лавандула, можете да използвате пресни или сушени пъпки за вашите медицински нужди, свързани със стрес или настроение:

 • За релаксиращо ароматно изживяване, можете да добавите свежите си пъпки към топла вана или да увиете лавандуловите стъбла и да поставите свежи букети около къщата.
 • Можете също така да окачите гроздове от прясна лавандула надолу и да ги подсушите, за да направите чай.
 • Изсушени (дори свежи) лавандулови торбички могат да се използват около къщата и в спалнята ви.
 • За по-добър сън можете да поставите домашно приготвената си лавандула на възглавницата или леглото си.
 • Можете също така да използвате сушените си лавандулови пъпки да варя хлабав чая, който успокоява тялото.

Лечебни билки с втечнен цвят: Мента

Мента е освежаващо растение, което може да се използва за почистване на тялото, съживяване и отблъскване на насекомите. Мента се използва за намаляване на стомашни проблеми и газ, успокояват ума и да донесе сън. Растението мента е лесно да растат и ароматът му е издръжлив, размита растение, което ще ви събуди. Това ярко зелено растение е вкусно и може да се използва в десерти, салати и зеленчукови ястия.

За да се отглеждат мента в саксия у дома, следват следните съвети:

 • Мента не расте лесно от семена, така че е най-добре да се купуват мента растения за начало.
 • Ако сте засаждане мента по всяко време на годината, не забравяйте да защитите вашето растение в студен климат.
 • Мента расте най-добре в почвата, която има добър дренаж и е малко дребока.
 • Мента расте и се разпространява с течение на времето, така че внимавайте да не приемате твърде много мента разсад, ако не планирате да използвате много мента, на първо място.
 • Когато листата ви от мента растат, изскубнете няколко и ги използвайте, като ги почиствате старателно.

Ето някои приложения на мента:

 • След интензивна работа можете да използвате мента листа за ободряваща вана.
 • Ако нарежете листата на мента и ги смесват с магьосничките, можете да получите крем за разтягане на кожата.
 • Ако изпитвате храносмилателен дискомфорт, сварете листата на мента във вода и направете чай.
 • Според проучвания, мента може да облекчи стомашен дискомфорт, така че можете да пиете мента чай след хранене за храносмилателната подкрепа.
 • Дори по-добре, ако сега има мента чай, го съхранява в хладилника и да го използвате, за да премахнете слънчево изгаряне.

Дали Розмари расте в саксии?

Розмари е безопасен вариант за нови производители на растения. Едновременно с това има уникален вкус и мирис, който е почти сладък и солен. Розмари е един от най-популярните кулинарни растения в света, но се използва и в медицинската си полза за своите антибактериални, антидиабетни, противовъзпалителни и антимикробни свойства. Въпреки това, розмарин е най-често похвален за положителния си ефект върху мозъка. Розмари е доказано, за подобряване на паметта, намаляване на тревожността и подобряване на съня, когато се приема през устата. Дори когато се вдишва розмарин също е доказано, че увеличава паметта.

Розмари расте лесно, ако следвате тези съвети:

 • За да се предотврати насищането на водата и да се насърчи растежа, можете да поникнат розмарин семена в почви, които не се натрупват вода.
 • Розмари расте по-добре в слънчевите напоени места.
 • Розмарин може да расте и да се разпространи в широка област, така че можете да изберете да използвате голям пот.
 • Поливайте вашия розмарин леко и равномерно и суси често.
 • Ако искате да растат розмарин през зимата, да запази растението в затворено пространство в близост до добър източник на светлина.
 • Когато сте готови за прибиране на реколтата, нарязайте стъблата и ги използвайте веднага или ги оставете да изсъхнат.

Използвайте розмарин по следните начини:

Добавете розмарина в тенджера и оставете да заври за вкусен чай. Консумирайки 1 чаша чай от розмарин в началото на славата ви ще ви запази жив и подходящ. Можете също така да се възползвате от ползите, като вдишвате миризмата на розмарин, като поставите свежи пакети около къщата си.

Потирани лечебни билки Последната дума

Ако сте готови да отглеждате лечебни билки в саксии, започнете с няколко малки саксии без да бързате. Ще бъде по-лесно и безпроблемно да отглеждате растения в саксията през пролетта и лятото, особено след като температурата на въздуха се покачва и слънцето остава по-дълго. Не забравяйте да вземете тези лечебни билки, които можете да растат на балкона си пред стъкло през пролетта и лятото, на топло, на слънце напоена място в къщата, когато времето започва да се охлади. Ако желаете, можете да прочетете и нашата статия Какво са Репелент на комари растителни масла и смеси, Как да ги подготвим.

Какво лечебни растения растат в саксии?

Някои от лечебните билки, които могат да се отглеждат в саксии са
: – Лаванду
ла,- Босилек
,- Мент
а,- Розмарин…

Източник