X

Ποια είναι τα οφέλη της σπιρουλίνας, πώς να χρησιμοποιήσετε σκόνη και τι είναι καλό για;

Τα οφέλη της Σπιρουλίνας επισημαίνονται σε πολλά άτομα από τη χοληστερόλη μέχρι τα μαλλιά και τη φροντίδα του δέρματος από ειδικούς ερευνητές όπως ο Ιμπραήμ Σαρασόγλου, ο Αχμέτ Μαράνκι και η Σούνα Ντουμανκάγια. Σε αυτό το άρθρο, προσπαθήσαμε να απαντήσουμε στις ερωτήσεις όπως τι είναι σπιρουλίνα, ποια είναι τα οφέλη και οι παρενέργειές της, πώς να το χρησιμοποιήσετε και τι είναι καλό για αυτό.

Σκόνη, κάψουλα και πράσινη σπιρουλίνα

Τι είναι η Σπιρουλίνα και ποια είναι τα οφέλη της;

Ταξινομημένη ως κυανοβακτηρίδια ή μπλε-πράσινα φύκια, η σπιρουλίνα έχει χρησιμοποιηθεί ως πηγή τροφής σε άλλες χώρες για αιώνες. Τα καψάκια σπιρουλίνας βρίσκονται σε δισκία και σε μορφή σκόνης και περιλαμβάνονται σε ορισμένα τρόφιμα και ποτά, όπως οι μπάρες ενέργειας και το ποπ κορν.

Η σπιρουλίνα αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνες που περιέχουν όλα τα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για το σώμα μας. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και δραστικές ενώσεις που έχουν ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Η σπιρουλίνα μπορεί να αναπτυχθεί σε δυσμενείς ακραίες συνθήκες σε σύγκριση με τους περισσότερους άλλους υδρόβιους οργανισμούς. Συνήθως καλλιεργείται, συγκομίζεται και καταψύχεται και ξηραίνεται σε τεχνητές ή φυσικές λίμνες.

Η σπιρουλίνα έχει περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες 60% και είναι πλουσιότερη πηγή πρωτεΐνης από τα περισσότερα λαχανικά και είναι επίσης μια καλή πηγή β-καροτίνης, διαφόρων ορυκτών και γ-λινολενικού οξέος, ενός απαραίτητου λιπαρού οξέος.

Σκόνη, αναμεμειγμένη σε νερό και πράσινη σπιρουλίνα

Οφέλη για σπιρουλίνα και ανεπάρκεια Β12

Η σπιρουλίνα χρησιμοποιείται συχνά ως πηγή vegan πρωτεΐνης και βιταμίνης Β12. Αν και είναι πλούσιο σε Β12 από την άποψη του περιεχομένου, δεν θα βοηθήσει πολύ εάν η πηγή της ανεπάρκειας Β12 είναι η έλλειψη απορρόφησης. Ως εκ τούτου, φροντίστε να ακολουθήσετε τις συστάσεις του γιατρού για ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 λόγω του προβλήματος απορρόφησης.

Σπιρουλίνα είναι φιλικό προς την καρδιά, το ήπαρ και τον εγκέφαλο

Δείχνει ότι η σπιρουλίνα μειώνει το λίπος του ήπατος και προστατεύει την καρδιά βελτιώνοντας παράλληλα το μεταβολισμό των λιπιδίων και της γλυκόζης. Μελέτες σε ζώα είναι επίσης πολύ ελπιδοφόρες, καθώς η σπιρουλίνα έχει αποδειχθεί ότι έχει παρόμοιες δυνατότητες με τα φάρμακα αναφοράς που χρησιμοποιούνται συνήθως όταν πρόκειται για νευρολογικές διαταραχές. Αυτές οι επιδράσεις συμβάλλουν επίσης στα οφέλη της Σπιρουλίνας στην αρθρίτιδα και την ανοσία.

Σπιρουλίνα Πράσινης Σκόνης

Ποιες ασθένειες είναι καλά τα οφέλη της σπιρουλίνας;

Αν και οι ισχυρισμοί για τα οφέλη της σπιρουλίνας ήταν υψηλοί, αν περιοριζόταν στο θρεπτικό της περιεχόμενο, θα ανησυχούσαμε λιγότερο γι 'αυτό. Ωστόσο, η σπιρουλίνα ενθαρρύνεται επίσης να προλαμβάνει, να θεραπεύει ή να θεραπεύει ορισμένες καταστάσεις όπως υψηλή χοληστερόλη, υπέρταση, διαβήτη, κατάθλιψη, ιογενή ηπατίτιδα και υποσιτισμό.

Επιπλέον, λέγεται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών και του ήπατος. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν ελάχιστα ή καθόλου επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Αρκετοί ισχυρισμοί έχουν δοκιμαστεί, αλλά οι περισσότερες δοκιμές ήταν μικρές, κακώς σχεδιασμένες ή ασαφείς.

Σπιρουλίνα και αύξηση ενέργειας

Χάρη στην υψηλή συγκέντρωση βιταμινών και μετάλλων, η σπιρουλίνα βοηθά στην καταπολέμηση των ελλείψεων που συχνά θεωρούνται ως αποτέλεσμα της συχνά αποσταθεροποιημένης σύγχρονης διατροφής μας.

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση των 5g περιλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου (37%), βιταμίνη Α (74% στην πρόδρομη μορφή της) και βιταμίνη Β12 (21%). Αυτό βοηθά στην αύξηση της ενέργειας συγκέντρωσης και υποστηρίζει ενζυματικές αντιδράσεις που λειτουργούν στο σώμα μας.

Ο πλούτος της σπιρουλίνας σε άλλες βιταμίνες, μέταλλα και χρωστικές ουσίες συμβάλλει επίσης στην αύξηση της ενέργειας ενός ατόμου.

Σκούρα πράσινη σκόνη και χάπι-διαμορφωμένη σπιρουλίνα

Σπιρουλίνα και Ανοσοποιητικό Σύστημα

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ο μηχανισμός με τον οποίο το σώμα μας υπερασπίζεται από επιθέσεις από όλα τα είδη παθογόνων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων, ιών και άλλων παρασίτων, κατά των καρκινικών κυττάρων και όλων των άλλων που αναγνωρίζει ως ξένα.

Ένα από τα κλειδιά για μια ισορροπημένη διατροφή είναι η αποτελεσματική ανοσολογική λειτουργία και οι διατροφικές ανεπάρκειες, γεγονός που μειώνει σημαντικά την ικανότητα υπεράσπισης της ανοσίας.

Τα οφέλη της σπιρουλίνας ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα όταν ανιχνεύεται μια ξένη επίθεση. Ως αντιιικός παράγοντας, αποτρέπει τη λήψη, τη διείσδυση και τον πολλαπλασιασμό των ιών στα κύτταρα του σώματος και καταπολεμά τους ιούς σε κάθε βήμα.

Οφέλη για σπιρουλίνα και καρκίνο

Η διατροφή παίζει ρόλο σε περισσότερους από το 1/3 των θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο. Μια ποικίλη, ισορροπημένη διατροφή παρέχει πολλά θρεπτικά συστατικά με προστατευτικές ιδιότητες που καθιστούν τις παραδοσιακές θεραπείες για τον καρκίνο πιο αποτελεσματικές, μειώνοντας ταυτόχρονα τις παρενέργειές τους.

Τα ανεπαρκή αντιοξειδωτικά στη διατροφή ενός ατόμου μπορούν να προκαλέσουν αυτό το άγχος να γίνει πολύ μεγάλο και τελικά παθολογικό, ο οποίος υπάρχει κίνδυνος πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων. Οι αντικαρκινικών ικανοτήτων της Σπιρουλίνας έχουν αποδειχθεί από πολλές μελέτες χάρη στα αντιοξειδωτικά.

Οι επιδράσεις της β-καροτίνης, της ζεαξανθίνης, της φικοσιγιανίνης και των ενζύμων (όπως η δυσμουτάση υπεροξειδίου) μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πρόληψη και τη θεραπεία καρκίνων (παχύ έντερο, πάγκρεας, ήπαρ κ.λπ.) και ακόμη και ως αντι-μελανογόνο προστασία (από επιβλαβείς επιδράσεις των ακτίνων UV- b).

Πράσινη σκόνη, αναμεμειγμένη σε νερό και σπιρουλίνα σε σχήμα χαπιού

Σπιρουλίνα και Ιοί (HIV, HERPES)

Όπως συζητήθηκε παραπάνω, η σπιρουλίνα μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Πολλές μελέτες έχουν διεξαχθεί σε ασθενείς με HIV και σπιρουλίνα προσφέρει πολλά οφέλη για αυτούς. Έχει αποδειχθεί ότι έχει επίδραση στην αύξηση της ποσότητας των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση της ποσότητας των ιών σε κυκλοφορία.

Σπιρουλίνα, Διαβήτης, Παχυσαρκία και Υπέρταση

Μια διαλυτή δόση σπιρουλίνας έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα νηστείας και μια αδιάλυτη δόση αποδεικνύεται ότι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση γλυκόζης. Σπιρουλίνα βοηθά επίσης στην πρόληψη της νεφρικής βλάβης που μπορεί να παρατηρηθεί σε διαβητικούς και περιορίζει τις σχετικές ασθένειες περιορίζοντας την αύξηση του σωματικού βάρους.

Οφέλη για σπιρουλίνα και μαλλιά

Τα οφέλη της σπιρουλίνας προέρχονται από την περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, Β5 και Β8, β-καροτένιο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο. Όλα αυτά έχουν γνωστά χαρακτηριστικά που, εκτός από τον περιορισμό της τριχόπτωσης και των λευκών, αποκαθιστούν τα κατεστραμμένα μαλλιά και προωθούν την επανασχεδιασμό . Κάνουν επίσης τα μαλλιά πιο λεία και φωτεινότερα. Η σπιρουλίνα συμβάλλει έτσι τόσο στην υγεία όσο και στην ομορφιά των μαλλιών και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στον περιορισμό της ανάπτυξης της φαλάκρας.

Ποιες είναι οι βλάβες και οι παρενέργειες των καψουλών σπιρουλίνας;

Έχει αναφερθεί ότι τα καψάκια σπιρουλίνας και η σκόνη έχουν πολύ λίγες παρενέργειες όταν χρησιμοποιούνται σε συνιστώμενες δόσεις. Αλλά τέτοια φύκια θα μπορούσαν θεωρητικά να περιέχουν το αμινοξύ φαινυλαλανίνη, και ως εκ τούτου μπορεί να είναι άβολο να χρησιμοποιηθεί από άτομα με φαινυλκετινίδη (PKU), μια μεταβολική διαταραχή στην οποία το σώμα δεν μπορεί να μεταβολίσει φαινυλαλανίνη. Εάν χρησιμοποιείτε Σπιρουλίνα, ενημερώστε τον επαγγελματία υγείας σας, καθώς μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα που μπορείτε να πάρετε.

Πόσο και πώς να χρησιμοποιήσετε σπιρουλίνα ανά ημέρα;

Η ποσότητα της ημερήσιας πρόσληψης σπιρουλίνας που ανιχνεύεται σε μελέτες που διερευνούν τις επιδράσεις της ποικίλλει σημαντικά. Έχει βρεθεί ότι η σπιρουλίνα, συνήθως μεταξύ 1-8 g την ημέρα, έχει κάποια επίδραση. Οι ειδικά προσαρμοσμένες δόσεις εξαρτώνται από την ασθένεια ή άλλη κατάσταση στην οποία χρησιμοποιείται:

  • Τα ποσοστά της τάξης των 1-8 g την ημέρα μπορεί να είναι χρήσιμα για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.
  • Η ποσότητα των 2-7,5 g την ημέρα χρησιμοποιήθηκε χρήσιμα για την ενίσχυση των μυών.
  • Για το σάκχαρο στο αίμα, δηλαδή τον διαβήτη, ελήφθησαν πολύ ήπιες επιδράσεις σε ποσότητα 2 g την ημέρα.
  • Για τη νόσο της αρτηριακής πίεσης, μπορεί να επηρεαστεί σε δόσεις 3,5-4,5 g την ημέρα.
  • Οι επιδράσεις για το ηπατικό λίπος παρατηρήθηκαν σε δόσεις των 4, 5 g την ημέρα.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί εάν η σπιρουλίνα πρέπει να λαμβάνεται μία φορά την ημέρα ή αρκετές φορές την ημέρα σε μικρότερες δόσεις. Δεν συνιστάται η υπέρβαση της προαναφερθείσας μέγιστης δόσης, καθώς δεν έχει καταγραφεί σημαντικό όφελος πέραν αυτού του επιπέδου.

Πόρος 1, Πόρος 2, Πόρος 3, Πόρος 4, Πόρος 5